login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrhov: Halászlé

@ :: Tradičné recepty ::     May 26 2010, 23:08 (UTC+0)

Hrhov, okres Rožňava: Halászlé je azda najznámejšia polievka maďarskej kuchyne. Toto obľúbené jedlo však v minulosti nebolo až natoľko rozšírené, ako je tomu dnes. Problémom boli najmä suroviny, pretože mäso rýb rýchlo podlieha skaze a ľudia nemali toľko času rybárčiť. I keď sa za najlepšiu rybu na halászlé považuje kapor, prípadne kombinácia viacerých rybích druhov, v minulosti sa varila z toho, čo sa podarilo chytiť. V blízkosti Hrhova tečie rieka Turňa, kde žili najmä pstruhy.

Recept má mnoho variant, ktoré sa líšia najmä množstvom pridávaných surovín. Všeobecne platilo, že čím viac mäsa, tým lepšia chuť. Mimoriadne dôležité je najmä správne dávkovanie korenín, čo je opäť individuálne podľa gusta stravníka, takže v každej rodine sa to robilo trochu inak. Vždy to však bolo halászlé.


Suroviny:

- 3 až 4 kg rýb (aj s hlavami a vnútornosťami)
- 0,3 až 0,4 kg cibule
- 2 až 4 kusy sladkej papriky
- 2 až 4 kusy paradajok
- minimálne 2 feferónky
- červená mletá paprika (individuálne, podľa chuti)
- soľ
- cca 5 litrov vody
- kyslá smotana


Rybu zbavíme šupín a vypitveme. Z vnútorností odstavíme nabok mlieč a ikry. Odrežeme hlavu a odstránime z nej oči a žiabre. Oddelíme aj chvost. Ostane nám trup, ktorý narežeme na kocky. Tieto pokvapkáme šťavou aspoň z jednej paradajky, posypeme ich mletou červenou a paprikou a odstavíme bokom, aby mäso malo čas nasať chuť ingrediencií.

Hlavu, chvost (prípadne menšiu časť trupu) vložíme ho hrnca a pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, feferónky (niekto vcelku, niekto pokrájané), tiež na kolieska nakrájané papriky a paradajky. Zalejeme studenou vodou a postavíme na pomerne silný plameň. Keď sa polievka blíži k bodu varu, prisypeme mletú papriku. V prudkom vare potom necháme polievku aspoň 20 minút.

Po odstavení všetko scedíme. Niekto si do scedeného vývaru preloží zvyšky surovín (okrem hlavy a chvosta), ale zvyčajne to nie je nutné, pretože veľa surovín sa rozvarí.

Do vývaru pridáme mlieč a ikry, tiež nachystané mäso rybacieho trupu. Opäť hrniec postavíme nad oheň a necháme variť aspoň pol hodiny. Pri varení polievku nemiešame, aby sa rybacina nerozpadla, ale ostala vcelku. Var musí byť dosť prudký, aby rybacie kosti zmäkli natoľko, aby sa dali pokojne rozhrýzť. (Väčšie však pri konzumácii radšej vyberte!)

Po odstavení možno podávať. Polievka najlepšie chutí horúca, chuť doplní lyžica hustej kyslej smotany na tanier. Pikantnosť pokrmu musí vychádzať z chuti feferónov, nie pridávaním čierneho korenia!



-sl-



čitateľov: 5498