login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Jaklovce: Ochotnícke divadlo

@ :: Historické foto ::     May 14 2010, 10:30 (UTC+0)

Jaklovce, okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza z roku 1931 a vidíme na nej členov dedinského ochotníckeho divadla, ktoré v danom čase písalo už svoju desaťročnú históriu. Aj v súčasnosti, keď sa píše rok 2010, je divadlo stále činné a čochvíľa oslávi 90 rokov svojej existencie.

Na počiatku stálo nadšenie správcu ľudovej školy Dezidera Bramušku, ktorý začal v roku 1921 prednášať o ochotníckom divadle, jeho pozitívach v rámci rozvoja kultúry obce, a tiež ako o zmysluplnom trávení času. Najskôr začal cvičiť so žiakmi školy, ale už v roku 1925 predstavil verejnosti hneď dve divadelné premiéry, kde sa ochotníckymi hercami stalo 23 dobrovoľníkov z Jakloviec. Prvé hry boli Hrob lásky od Fera Urbánka a Vykopaná žena od Miloslava Friča. Hrávali v škole a v krčme. O tom, že si dávali záležať na kostýmoch a kulisách svedčí aj uverejnená fotografia, ktorá zachytáva hercov z hry J. B. Zocha s názvom Z otroctva k slobode. V tom čase už bol režisérom František Musko, ktorého v budúcnosti vystriedal rad ďalších.

V čase, keď sa hovorí o globalizácii a zániku tradičných miestnych kultúr, ochotnícke divadlo v Jaklovciach je stále aktívne a prezentuje sa nielen doma, ale aj na rôznych príležitostiach pod názvom Divadelný súbor Jozefa Gregora Tajovského.


Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Jaklovce od histórie k súčasnosti (2007,Jaklovce)
Obyvatelia obce Jaklovce


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 2845