login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Turzove kúpele a ich jazero

@ :: Historické foto ::     Apr 03 2010, 15:44 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Táto historická fotografia pochádza roku 1905 a zachytáva pohľad na časť Turzových kúpeľov v čase ich počiatkov, keďže do prevádzky boli uvedené v roku 1903. Vyhotovená bola v čase Rakúsko-Uhorska, keď ešte kúpele výrazne prosperovali. Bolo to dané najmä tým, že podstatnú časť ich klientely tvorila budapeštianska smotánka. Okrem priaznivých klimatických podmienok, vaňovej liečby s vývarmi z ihličia a tenisových kurtov ich tu priťahovalo aj romantické jazero a na tú dobu špičkové služby.

Uprostred jazera stávalo mólo, na ktorom vyhrávala cigánska kapela. Hudobníci neboli príležitostní, ale patrili rovno k personálu kúpeľov a mali tu postavený aj vlastný dom. Hrávali taktiež počas obeda pri podávaní stravy a každý večer na tanečnej zábave. Ako zachytáva fotografia, k obľúbeným činnostiam kúpeľných hostí patrilo člnkovanie. To sa odporúčalo aj na lekársky predpis, pretože veľká časť klientely tu prichádzala kvôli problémom s dýchaním a veslovanie im v tomto smere robilo dobre; slúžilo zároveň ako dýchacie cvičenie.

Voda z umelo zväčšeného jazera mala okrem kúpeľného aj ďalšie využitie. Odvádzala sa masívnymi drevenými litňami (žľabmi) cez les až do časti zvanej Cachy, kde sa nachádzali bane. Tam poháňala kolesá strojov na vyťahovanie rudy a jej drvenie.

V súčasnosti patrí jazero obkolesené horami a lesmi medzi obľúbené turistické destinácie na prechádzky a v lete na kúpanie. Zároveň je to chovný rybník.


Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 2744