login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Jaklovce: Kaštieľ v čase rozkvetu

@ :: Historické foto ::     Mar 11 2010, 09:23 (UTC+0)

Jaklovce, okres Gelnica: Posledným šľachtickým rodom, ktorý v Jaklovciach pôsobil až do roku 1926, boli Csákyovci. Pamiatku na ich pôsobenie môžeme pri návšteve obce vidieť najmä v podobe kaštieľa, ktorý sa nachádza pri križovatke smerov na Košice, Gelnicu a Margecany. Na tejto fotografii ho vidíte v jeho pôvodnej podobe okolo roku 1920.

Csákyovci získali majetky v Jaklovciach po vymretí Turzovcov (Thurzo) v roku 1636. Z podnikateľských aktivít sa angažovali hlavne vybudovaním jaklovského liehovaru s názvom Flogória, ktorý miestni obyvatelia nazývali jednoducho „paľenčareň“. Nevybudovali ho od základov, za týmto účelom prestavali starý kaštieľ. V dnešných časoch je zaujímavé hlavne to, že sa tu pálila pálenka najmä zo zemiakov a špiritus tu produkovali ešte aj v prvej polovici 20. storočia. Okrem toho tu mali aj veľké poľnohospodárske statky s chovom koní a vodný mlyn.

Súčasný kaštieľ postavili Csákyovci v druhej polovici 18. storočia pôvodne ako jednopodlažnú budovu v štýle tereziánskeho baroka, dnes sú niektoré časti objektu viacpodlažné a prevláda klasicistický sloh. Kaštieľ bol obklopený dvoma jazierkami, parkom a veľkými ovocnými sadmi. Rodina ho užívala až do roku 1926, keď gróf Karol Csáky prostredníctvom mesta Košice vymenil svoje tunajšie majetky za vinice vo Forró a Garande. Majiteľom kaštieľa sa stalo mesto, ktoré Csákyovcom za spomínanú výmenu ešte doplatilo 4 milióny československých korún.

Dnes by ste v Jaklovciach bývalý liehovar, žrebčince a jazierka hľadali zbytočne. Už len najstarší obyvatelia vedia, kde kedysi stávali. Kaštieľ však ostal na svojom mieste.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Jaklovce od histórie k súčasnosti (2007,Jaklovce)
Slovenský biografický slovník
Obyvatelia obce Jaklovce

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 3529