login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Jaklovce: Rusadle

@ :: Historické foto ::     Mar 11 2010, 09:13 (UTC+0)

Jaklovce, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza zo šesťdesiatych rokov a zachytáva obyvateľov Jakloviec pri slávení Rusadlí – inak známych ako Turíce. I keď zverejňujeme zvyčajne fotografie staršieho dáta, túto sme na prezentáciu zaradili, pretože zachytáva jeden z tradičných rituálov. Sviatok vychádza na 50. deň po Veľkej noci a v súčasnej kresťanskej kultúre sa pripomína ako deň zoslania Ducha Svätého na apoštolov po Kristovom ukrižovaní. V skutočnosti má však oveľa staršie korene, ale ako mnohé iné predkresťanské sviatky i tento bol zahrnutý do cirkevného kalendára. Na fotografii ho vidíme ako rituál svätenia ozimín.

Rituál sa do nedávnej minulosti konal tak, že sa pred kostolom stretli obyvatelia obce. Mladé dievčatá niesli na nosidlách sochu Panny Márie, v tomto prípade vzácnej gotickej Madony z Jakloviec z 13. storočia. ¼udia v sprievode kráčali na jednotlivé polia. Vpredu išla dievčina oblečená v čisto bielom kroji, v akom kedysi kráčali nevesty pred oltár. Parobkovia niesli cirkevné kostolné zástavy. Skláňali ich pred dievčatami na vydaj, ktoré na žrď dávali svoje venčeky upletené z prvých jarných kvetov. So sprievodom išiel aj farár. Zastavili na každom poli, kde kňaz žehnal na všetky štyri svetové strany rastúcim oziminám. ¼udia sa potom vrátili do kostola a sviatok ukončili spoločnou omšou.

Tento zvyk v Jaklovciach zanikol v sedemdesiatych rokoch 20. storočia, resp. sa zredukoval na súčasný rituál, kedy sa na Rusadle so sochou obchádza iba kostol.

Pôvod Rusadlí je ťažko jednoznačne identifikovať. Je známe, že tento sviatok (samozrejme, bez kresťanských symbolov) bol so svojim rituálom na poliach súčasťou židovských obradov. Zaujímavý je však aj názov Turíce. Etnológovia priradzujú jeho pôvod k slovu „tur“, teda býkovi symbolizujúcemu plodnosť. S týmto pravdepodobne súvisí aj rituál odovzdávania dievčenských venčekov (symbolu nevinnosti) mladým mužom. Turíce môžeme taktiež z pohľadu slovanských staroverských sviatkov stotožniť so sviatkom bohyne Živa, ktorá dodáva rastlinám, zvieratám, ľuďom, ale aj vode a zemi životodarnú silu a je tiež bohyňou úrody a plodnosti.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Jaklovce od histórie k súčasnosti (2007,Jaklovce)
J. Michálek: ¼ud Hornádskej kotliny (1989, Východoslovenské vydavateľstvo)
N. Profantová, M. Profant: Encyklopedie slovanských bohù a mýtù (2004,Libri)
Obyvatelia obce Jaklovce

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.







čitateľov: 3384