login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrhov: Tánczosova krčma

@ :: Historické foto ::     Feb 14 2010, 15:19 (UTC+0)

Hrhov, okres Rožňava: Táto historická fotografia slúžila ako pohľadnica a zobrazuje v obci povestnú Tánczosovu krčmu, ktorá bola dlhé desaťročia centrom miestnej zábavy. Okrem štandardných krčmových služieb sa tu pravidelne konali aj dedinské tancovačky, na ktoré chodili hrať miestni rómski hudobníci. Bolo to tiež stredisko výmeny informácií, pretože v Hrhove žili tesári a murári, ktorí chodievali za prácou aj na celé dni, týždne i mesiace kam sa len dalo. Bývalo zvykom, že pokiaľ sa niekto vracal domov a vedel, kde takýchto robotníkov potrebujú, najskôr šiel najskôr do krčmy, aby ostatných informoval.

Rómovia, a to včítane vyhľadávaných hudobníkov, tu v čase pred II. svetovou vojnou bývali v netypických obydliach. Nachádzali sa na mieste medzi súčasnou štátnou cestou I. triedy a obcou. Keďže podložie obce tvorí veľmi mäkký a pórovitý travertín, ktorý dokonca obyvatelia pri stavbe vlastných domov dokázali rezať pílkou do požadovaných rozmerov, Rómovia si svoje domy vykopali do zeme. Ich vchody v podstate vyzerali ako nory, avšak vo vnútri mali celkom slušné a veľké priestory. Ak sa rodina rozrástla, jednoducho vykopali ďalšiu izbu.

Odfotografovaná krčma patrila židovskej rodine. Židia tu vlastnili tiež obchody a prevádzkovali tri bitúnky. Pretože trhový predaj vidieckych domácich prebytkov bol výhodný najmä vo väčších mestách a Rožňava i Košice boli ďaleko, Hrhovčania predávali zvieratá, mlieko maslo a vajíčka židovským rodinám. Tie ich potom odvážali na ďalší predaj do miest. Rovnako to bolo aj s ovocím a vínom.

Tánczosova krčma bola v prevádzke asi do roku 1929. Od novembra 1938 patril Hrhov pod Horthyho Maďarsko a v roku 1943 sa nevyhol židovskej deportácii do koncentračných táborov. V obci sa ešte dodnes nachádza židovský cintorín z predvojnových čias.

Slavomír Szabó

Informačný zdroj – spomienky najstarších obyvateľov Hrhova a Malá monografia obce Hrhov (2004, Hrhov).







***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 3147