login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Keď Hnilec láme ľady

@ :: Historické foto ::     Jan 17 2010, 00:56 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Fotografia pochádza z roku 1930 a vidíme na nej mesto, pričom v popredí dominuje rieka Hnilec, ktorej tok zahataný obrovskými kusmi ľadu. Tento výjav nebol v minulosti nevšedný a ľudia ho pozorovali po každej tuhej zime na jar. Historické zápisy svedčia o mnohých povodiach a škodách. Nakoniec, nemusí ísť vždy len o históriu, pretože Hnilec dokáže prekvapiť i v súčasnosti.

Najstarší zápis poznáme z roku 1564. Podľa neho na ešte donedávna zamrznutej rieke nastal prielom ľadu. Vodný tok sa pohol a ľad sa začal zasekávať a vàšil, až nakoniec zahatal cestu korytom. Na to všetko ešte prišiel dlhotrvajúci dážď, takže voda s ľadom dosiahli až úroveň mosta. Ten pôsobil ako bariéra, nakoniec ho prúd strhol.

Dňa 6. marca 1600 sa situácia zopakovala.

Na deň sv. Bartolomeja v roku 1621 nastala prietrž mračien, po ktorej rieka prudko stúpla a strhla nielen most, ale aj niekoľko domov a zaplavila polia. V jej prúde zahynulo viacero ľudí a dobytok. Zápis nespresňuje koľko, konštatuje len, že ľudí i dobytka sa utopilo „veľa“.

V roku 1692 voda stúpla a strhla vodný mlyn. Rovnako to bolo i 1. mája 1700. Mlyn bol v tom čase v meste jediný a ľudia museli po žatve odvážať úrodu zomlieť mimo mesta, čím sa Gelnica pripravila o časť príjmu.

Už 9. februára 1713 popoludní začali vplyvom tepla pukať ľady na Hnilci. Opätovne sa vzpriečili a rieka začala tiecť aj mimo koryta. Strhla mosty, mlyn ale aj kráľovské huty. ¼ad bol hrubý až dve siahy (cca 3,7 metra). Pokiaľ je táto informácia pravdivá, znamená to, že Hnilec musel mať v tých časoch oveľa viac vody ako dnes.

Mlyn a mosty strhla rieka aj v roku 1716.

Slavomír Szabó

Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 3927