login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Synagóga a jej zánik

@ :: Historické foto ::     Jan 16 2010, 23:18 (UTC+0)

Gelnica,okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z roku 1928 a zachytáva pohľad na mesto. Architektonicky dominujú dve veže, vpravo rímskokatolíckeho kostola a vľavo mestského úradu, dnes Baníckeho múzea. Fotografia bola vyrobená ako čiernobiela pohľadnica vydavateľstvom Lume v Liptovskom sv. Mikuláši.

Najnižšie položenú z budov (biela s dvoma vysokými oknami) by ste už v Gelnici márne hľadali. Bola to synagóga, ktorá slúžila miestnemu židovskému obyvateľstvu. Stalo sa to tesne pred začiatkom II. svetovej vojny, presne 6. mája 1939, keď synagóga vyhorela. Už ráno pred piatou hodinou sa mestom rozľahla siréna, ktorá oznamovala požiar. Ten vznikol vo vnútri synagógy a prechádzal na povalu. Pri jeho rozšírení bola ohrozená najmä Hlinkova ulica, dnes Hlavná ulica. Vďaka včasnému varovaniu sa poradilo požiar zlikvidovať počas jednej hodiny.

Na rad prišlo vyšetrovanie. Pri obhliadke sa vo vnútri vyhorenej synagógy našla kanva na petrolej, ktorá patrila Antónyho továrni. Niekto sa musel dostať na povalu, túto prevàtal a nalial petrolej do modlitebne. Potom vyšiel von a zapálil plechovú nádobu s mazľavým olejom, ktorú prehodil cez okno. Vyšetrovanie malo údajne formálny charakter a žandári neurobili ani trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, takže sa už nič neriešilo. Údajne za tým stáli členovia nemecko-spišskej Zipser Deutsche Partei, ktorí sa stotožňovali s ideológiou fašistického Nemecka. Nikdy to však nebolo dokázané.


Slavomír Szabó



Informácie k tomuto článku poskytla riaditeľka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 4838