login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Gelnica: Polievka z kyslého mlieka

@ :: Tradičné recepty ::     Nov 03 2009, 15:45 (UTC+0)

Gelnicaokres Gelnica:: V tomto recepte je celkom netypicky spojená bravčová masť a kyslé mlieko, čo je pre mnohých azda nelákavá kombinácia. Bolo to však rýchle a v tomto meste pomerne časté jedlo menej majetných vrstiev. Nazývali ho aj polievkou chudoby.

Suroviny:

- 1 liter vody
- 1 až 2 cibule
- bravčová masť
- 3 lyžice polohrubej múky
- 4 decilitre kyslého mlieka
- chlieb
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať

Cibuľu nakrájame úplne nadrobno. Na panvici rozpustíme masť, nasypeme do nej cibuľu a necháme pražiť. Keď je už cibuľa upražená, pridáme polohrubú múku. Stále miešame, aby zápražka neprihorela. Ak je veľmi hustá, dodáme ešte masť alebo za lyžicu teplej vody. Keď múka zhnedne, zápražku vylejeme do hrnca s vodou, ktorá práve prichádza do bodu varu. Počas varu do polievky dolejeme kyslé mlieko, ďalej už nevaríme, ale polievku hneď odstavíme z ohňa. Poriadne premiešame, dochutíme soľou a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Krajce chleba nakrájame na kocky a nasucho opečieme na peci (teraz v panvici). Chlieb pridáme do polievky tesne predtým, ako sa má jesť.

V „exkluzívnejšom“ prevedení sa najskôr uvarili zemiaky a zápražka sa potom vliala k nim do vývaru. Opäť sa všetko nechalo prejsť varom a pred odstavením z pece sa pridalo mlieko.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 8999