login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Čerhov: Fazuľa na husto

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:38 (UTC+0)

Čerhov, Trebišov-okolie: Nasledujúci recept na hustú fazuľu sa líši od fazuľovej polievky, ktorej prípravu sme opísali pri mapovaní Malej Tàne najmä tým, že sa do nej pridával cesnak a juška, tiež sa varila na husto, až v nej stála lyžica.

Suroviny:

- tarkastá fazuľa (za poriadnu hrsť na jedného stravníka)
- 1 – 1,5 kg zemiaky
- soľ
- mletá červená paprika
- masť na zápražku
- 1 hlávka cibule
- 4 – 5 strúčikov cesnaku
- šťava z kyslej kapusty (juška)
- voda

Postup:

Fazuľu deň vopred namočíme do studenej vody. Ráno z nej vodu zlejeme, fazuľu vsypeme do hrnca, v ktorom ju budeme variť a pridáme čistú studenú vodu. Vody musí byť toľko, že jej hladina bude na tri prsty nad vrstvou fazule.

Až je fazuľa do polovice uvarená, osolíme ju, pridáme trochu mletého korenia, popučené strúčiky cesnaku a očistené, na menšie kocky nakrájané surové zemiaky. Polievku necháme prevariť a stíšime plyn, alebo stiahneme hrniec na kraj pece. Ïalej sa má variť pomaly, no stále.

Medzitým urobíme zápražku z lyžice masti, na drobno pokrájanej cibule a mletej červenej papriky. Papriku prisýpame do nie rozhorúčenej masti, aby nezhorkla. Za stáleho miešania ju trochu opražíme a podlejeme horúcim nálevom z polievkového hrnca. Kým ju však nalejeme do hrnca, popučíme (na hrubšie rozmixujeme) fazuľu a zemiaky. Potom nalejeme zápražku a necháme raz prejsť varom spolu so šťavou z kyslej kapusty. Tej pridáme toľko, ako kyslastú hustú fazuľu máme radi.

Takto pripravené jedlo sa podávalo s chlebom.

-ad-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 6670