login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Tokajský strapec – spevácka folklórna skupina

@ :: Nositelia tradícií ::     May 24 2009, 21:12 (UTC+0)

Viničky, okres Trebišov - Ženská spevácka folklórna skupina Tokajský strapec vznikla v roku 1972. Už od svojho počiatku sa zamerala na ľudové piesne typické pre región, z ktorého pochádza. Obec Viničky patrí k slovenskej tokajskej oblasti, teda aj miestne piesne sú často spojené s tematikou vína. Keďže obec nemá tradíciu nosenia ľudových krojov, členky súboru vystupujú v rovnakých šatách pripomínajúcich starý miestny odev.

Počas vyše troch desaťročí sa speváčky vyprofilovali na úroveň, v ktorej môžu vystupovať nielen na folklórnych festivaloch regionálneho významu, ale i v zahraničí.

Svoj terajší repertoár delia podľa tém na štyri oblasti:

- piesne o víne
- piesne o láske
- piesne o vzťahu k matke
- piesne o vtákoch

Repertoár sa vyznačuje ako starými miestnymi piesňami, ktoré zozbierali vo vlastnej obci i na okolí, tiež aj známymi ľudovými „šlágrami“. V súčasnosti majú vo svojom repertoári vyše tridsať pesničiek spievaných pre nich charakteristickým viachlasom.

Ženská spevácka folklórna skupina Tokajský strapec spieva piesne slovenské i maďarské. Vzhľadom na skutočnosť, že vychádza z lokálnych tradícií, kde žije obyvateľstvo maďarskej národnosti, väčšina ich repertoáru je v maďarčine.

V súčasnosti má Tokajský strapec štrnásť speváčok a doposiaľ absolvovali viac než 120 vystúpení na Slovensku, v Maďarsku i v Poľsku. Rady prídu zaspievať na rôzne podujatia tradičnej ľudovej kultúry, spoločenské oslavy i prezentácie miestneho folklóru v rámci rozvoja turistického ruchu.

Kontakt:

Alžbeta Igneczyová
Tokajská 190
076 31 Viničky

Telefón: 056 / 63 73 248 , 0907 250 148




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 6992