login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ruskov: Kompere so šlivčanku

@ :: Tradičné recepty ::     Dec 20 2008, 12:12 (UTC+0)

Ruskov: Na dedine bolo stále veľa práce. Bez ohľadu na ročné obdobie či počasie. A keď sa robilo, nebol čas – a v dávnejších časoch ani dostatok, nebodaj nadbytok potravín – na vyváranie a vypekanie. Každá činnosť sa doviedla do konca bez toho, aby sa robili dlhé prestávky na prípravu, alebo konzumáciu jedla. Tento recept sme získali v Ruskove a podľa respondentky sa jedlo podávalo najmä v období, keď sa vo veľkých kotloch na otvorenom ohni varil konča záhrady domáci slivkový lekvár.

Suroviny:

- Očistené varené zemiaky
- Akurát varený slivkový lekvár (jedol sa hneď a začiatku varenia, kedy sa slivky už rozvarili, ale hmota bola ešte riedka)

Zemiaky uvaríme v osolenej vody. Naberieme ich do misiek, či tanierov a na ne nalejeme veľkou vareškou, alebo naberačkou vodnatý slivkový lekvár z kotla.

Šlivčanka sa pripravovala aj skôr, než dozreli všetky slivky a gazdinky sa mohli pustiť do varenia lekváru. Pozbierali sa prvé zrelé, opadané slivky, vykôstkovali sa a rozvarili v kotle alebo hrnci na pyré. To sa potom nalialo na uvarené zemiaky.

-ad-





***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 5746