login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kalša: Slivkový lekvár

@ :: Tradičné recepty ::     Oct 07 2008, 11:48 (UTC+0)

Kalša: V minulosti v Kalši, ale aj v iných obciach, nebolo rodiny, ktorá by si nevarila vlastný slivkový lekvár. Tento zvyk čiastočne pretrval dodnes, i keď už väčšina nevarí vo veľkých kotloch na ohni, ale v menšom v hrncoch na šporákoch. Z hľadiska surovín je to úplne jednoduché, stačia slivky – tiež voda na ich umytie. Náročnejšie to je, pokiaľ ide o neustále miešanie až od dna, ktoré vo veľkom kotle zaberie celý deň.

suroviny:

- 60 kilogramov sliviek (najlepšie sú bystrické)

Slivky večer umyjeme a odkôstkujeme. Do rána ich necháme postáť, aby ešte trochu zmäkli a odtiekla voda. Kotol položíme nad oheň, ktorý musí byť malý a dôležité je, aby po celý čas varenia bol rovnaký plameň. Slivky začneme hneď od prvej chvíle miešať dostatočne veľkou varechou až od dna, aby neprihoreli.

Neustále pozorujeme ako sa ovocie postupne mení na lekvár. V prvej chvíli sa vytvára redšia zmes, ale s tým ako sa voda odparuje, lekvár hustne. Ak začneme variť 60 kíl sliviek ráno, zvyčajne je lekvár dobrý až večer. Preto je dôležité, aby sa na tomto varení podieľali viacerí členovia rodiny, ktorí sa môžu striedať. Lekvár je dobrý, keď je už hustý. Vyberieme kúsok na vareche a necháme schladnúť. Ak sa na jeho povrchu utvorí tenká šupka a pri prekrojení chladnúcej kôpky sa na reze leskne, môžeme kotol odstaviť od ohňa.

Dôležité je, aby sa v kotle varilo nad ohňom zo zdravého a suchého dreva, ktoré priveľmi nedymí. Inak by mohol lekvár zachytiť nežiaducu arómu.

Ako sme už uviedli, v menšom sa dá robiť slivkový lekvár aj v hrnci na šporáku. Vtedy varenie trvá asi dve hodiny. Pokiaľ nemáte k dispozícii modré bystrické slivky, môžete tak robiť aj z iných druhov. Tie však idú ťažšie odkôstkovať, na kôstkach ostáva viac dužiny, teda viac odpadu, ktorý by sa dal inak zužitkovať. Iné druhy sliviek zvyčajne obsahujú aj viac tekutín, takže konečné množstvo lekváru býva menšie ako z bystričiek.


Tento recept nám poskytla pani Júlia Kundrátová z Kalše.


-sl–




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 8223