login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Lečky na sladko i nesladko

@ :: Tradičné recepty ::     Jul 18 2008, 12:56 (UTC+0)

Lečky bolo všeobecne obľúbené jedlo, pretože sa z neho dalo najesť do sýtosti. Nevyšlo draho a bolo ho možné pripraviť na sladko i na slano. Pokiaľ teda bola chvíľka určená na oddych, pri ktorej si mohol gazda užiť vylihovanie s plným bruchom, gazdiná pripravila lečky. Obľúbené boli aj medzi deťmi, a to hlavne s makom.

Recept sme získali v Ïurkove od pani Alžbety Nemčíkovej.

Suroviny:

- zmes polohrubej a hrubej múky
- soľ
- vajcia

Ïalej podľa spôsobu spracovania:

- mletý mak, práškový cukor a maslo
- lekvár alebo džem, maslo
- maslo a strúhanka (na sladko aj s práškovým cukrom)
- ďalej podľa vlastnej fantázie...


Postup:

Kedysi sa lečky robili bez vajec. Vajcia boli dobrý obchodný artikel na trhy. Dnes sa v Ïurkove, kde je toto jedlo medzi niektorými staršími obyvateľmi stále obľúbené, do cesta vajcia pridávajú.

Do zmesi polohrubej a hrubej múky vylejeme vajcia a pridáme vodu izbovej teploty tak, aby sme premiešaním získali cesto. Pokiaľ vznikajú hrudky, môžeme cesto vyložiť na drevenú dosku, rozvaľkať a opäť premiešať v mise. Potom z cesta uberáme lyžicou malé kúsky, ktoré hádžeme do vriacej osolenej vody a necháme uvariť. Po uvarení vodu scedíme a lečky sú pripravené na ochutenie.

Môžeme ich posypať zmesou mletého maku s práškovým cukrom a zaliať roztopeným maslom. Môžeme ich poliať roztopeným maslom a pridať džem. Obľúbená forma je posypať ich strúhankou, práškovým cukrom a zaliať roztopeným maslom. Pokiaľ človek nemá chuť na sladké, stačí len strúhanka a maslo. Možností je veľa, zvykli sa pripravovať napríklad aj s mletými vlašskými orechmi.

-sl-


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 8107