login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Kompere s viničkovu mačanku

@ :: Tradičné recepty ::     Jul 18 2008, 12:55 (UTC+0)

Kompere s viničkovu mačanku, alebo ak chcete zemiaky s ríbezľovou omáčkou, bolo sezónne jedlo, ktorým si vidiečania spestrovali stravu. Nešlo pritom len o pokrm len pre chudobných, pretože na tomto si údajne rada pochutila aj Žofia Rakovszká, ktorej rodina sídlila v barokovej kúrii uprostred Ïurkova. Recept sme získali od pani Alžbety Nemčíkovej.

Suroviny:
- hladká múka
- bravčová masť
- ríbezle
- práškový cukor
- mlieko
- zemiaky

Postup:

Zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme do mäkka. Na panvici rozpustíme bravčovú masť a pridáme hladkú múku na zápražku. Múky musí byť o čosi menej ako pri iných zápražkách, aby vznikla riedka zmes. Potom do zápražky pridáme očistené a umyté ríbezle. Tie, keď pustia prvú šťavu, zo vzniknutej ružovej omáčky lyžicou vyberieme, aspoň časť z nich, aby ostali tvrdkavé. Do omáčky ešte nasypeme trochu práškového cukru, zalejeme ju trochou mlieka a odstavíme z plameňa. Opäť do nej pridáme vybraté ríbezle. Potom ňou zalejeme uvarené zemiakové kocky.

Toto jedlo malo viacero podôb. Nemusia sa použiť ríbezle, omáčku možno rovnako pripraviť aj z jahôd, alebo z egrešov. Ríbezľová však bola najobľúbenejšia.

-sl-


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slanské vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 6801