login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Dedinské salónky

@ :: Tradičné recepty ::     Jun 25 2008, 18:46 (UTC+0)

V časoch, kedy boli sladkosti drahé a občas chýbali peniaze aj na základnejšie potraviny, sa gazdinky na dedinách vynašli vždy tak, aby ich deti aspoň na Vianoce neboli o nič ochudobnené. Ako si vtedy vyrábali „salónky“ nám povedali panie Alžbeta Valíková a Alžbeta Nemčíková z Ïurkova.


„Orechové salónky“

Suroviny:

- kryštálový cukor (kedysi nadrobno roztlčená cukrová homoľa)
- vylúpané vlašské orechy

Postup:

Príprava bola veľmi jednoduchá. Do prázdneho hrnca sa nasypal cukor, hrniec sa položil na pec, v ktorej nesmel byť veľký plameň. Potom sa cukor neustále premiešaval, čo bolo veľmi dôležité, pretože by cukor inak prihorel. Vplyvom tepla cukor karamelizuje. Keď je už v požadovanom stave, že z jeho pôvodnej bieloby neostalo ani stopy, sa doň prisypú nadrobno nakrájané orechy. Celá hmota sa potom vyliala na drevené denko, kde sa nechala trochu schladnúť, ale nie celkom zatvrdnúť. Len tak do stavu, aby sa dala krájať na požadovanú veľkosť salónok. Tieto sa po vychladnutí balili do „parádnych papierikov“ a vešali na vianočný stromček.

Existuje aj druhý spôsob prípravy orechových salóniek. Do karamelizovaného cukru sa nesypali nakrájané vlašské orechy, ale máčali sa doň polovice nalúpaných orechov a hneď aj vytiahli. Takto sa obalili karamelom a po jeho zaschnutí a vychladnutí boli dobrými sladkými pochúťkami.

„Mliečne salónky“

- kryštálový cukor (kedysi nadrobno roztlčená cukrová homoľa)
- mlieko

Postup:

Do mlieka nasypeme toľko cukru, aby to vyzeralo ako hustá mliečna krupica a začíname pomaly ohrievať nad malým plameňom. Počas celého varenia musíme neustále miešať. Ak v bode varu vidíme, že zmes je veľmi riedka, môžeme pridať cukor. Naopak, ak v bode varu sa pre hustotu zmes nedá miešať, môžeme doliať trochu mlieka. Všeobecne však platí, že radšej hustejšiu zmes ako redšiu. Neskôr, keď už cukor karamelizuje a zmes sa dá vyliať na drevené denko bez toho, aby sa roztiekla, urobíme tak. Necháme ju trochu schladnúť a potom nakrájame salónky požadovanej veľkosti. Rodiny, ktoré si mohli dopriať kúpiť čokoládu, ju pridali do zmesi cukru a mlieka v bode varu. Tým z jednej tabuľky čokolády urobili čokoládovú pochúťku na celé Vianoce a pre celú rodinu aj tam, kde bolo sedem detí.

Mliečne salónky mali oproti orechovým tú nevýhodu, že ak bol vianočný stromček blízko pece, v ktorej sa dobre kúrilo, občas sa začali roztekať.

Takéto sladkosti neboli typické len pre Ïurkov, robili sa aj v iných obciach. Dokonca sa tak robili detské lízadlá, keď sa karamelizovaný cukor vylieval do pripravených formičiek. Formičky bolo potrebné vypláchnuť studenou vodou, aby sa karamel neprilepil. Ešte za horúca sa potom do lízadla vtlačila aj palička.

Doma robené vianočné salónky mali aj iné podoby. V ahanovciach sa napríklad do nich pridával mletý mak.

-sl-



* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 7289