login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Senné: Kostol Navštívenia Panny Márie

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 19 2007, 10:55 (UTC+0)

.


Senné; okres Michalovce: Kostol Navštívenia Panny Márie pochádza z roku 1718 a stojí na mieste, kde stával starší chrám už v 14. storočí. Pri svojej výstavbe ešte nemal vežu a pôvodná strecha bola šindľová. V minulosti bývalo bežným javom, že dedinské kostoly nemávali veže. Zvonice zvyčajne stáli mimo kostola a boli drevené.

K výstavbe veže došlo až v roku 1808, ale na prvý krát to skončilo nezdarom. Tesne pred dokončením sa totiž veža zrútila. Museli ju postaviť nanovo, na čo prispel barón Véčej (Vécsey). V tom čase kostol prestavali do súčasnej klasicistickej podoby.

Ïalšia výrazná zmena nastala v roku 1909. Kostol zasiahol blesk, zhorela strecha a čiastočne aj interiér. Bolo potrebné urobiť kompletnú rekonštrukciu stavby, čo sa využilo aj na jej zväčšenie. Veriaci dostavali sakristiu, taktiež presbytérium s trojhranným uzáverom a zaoblili múry.

Akoby katastrof nebolo dosť, už v roku 1911 obec zasiahol požiar, počas ktorého spadli zvony. Tieto obyvatelia Senného naspäť osadili, ale počas I. svetovej vojny im ich zrekviroval štát, aby kov použil na vojenské účely. Počas II. svetovej vojny kostol poškodili dopadajúce strely natoľko, že ho museli opäť opravovať a v roku 1946 nanovo vysvätiť.

V súčasnosti sa v kostole nachádza oltár z roku 1862, ktorý bol však pôvodne inštalovaný v kostole v Tušimiciach. Z obradných predmetov je tu vzácna baroková monštrancia, barokové cibóriuzmo zo 17. storočia a barokovo-rokokový kalich z roku 1757.

-sl-




* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.