login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Kapustníky

@ :: Tradičné recepty ::     Feb 21 2007, 17:33 (UTC+0)

Obľúbený recept na kysnutý koláč s kapustovou plnkou pripravovali gazdinky prakticky po celý rok, dokiaľ mali po ruke dobre uskladnené hlávky sladkej kapusty. Na prípravu kapustníkov musíme mať trocha viac času, lebo treba čakať kým vykysne cesto. Týmto lahodným koláčom mamy na Zemplíne vždy zaručene potešili stolovníkov, navyše v kapuste je dostatok vlákniny a výživných látok. Kapustníky pripravíme podľa návodu, ktorý sme získali v obci Pozdišovce.

Suroviny:

- 60 dekagramov polohrubej múky
- 2,5 decilitra mlieka
- 3 dekagramy práškového cukru
- 1 droždie
- 2 vajcia
- 8 dekagramov masla
- Soľ
- bravčová masť

Na plnku:

- menšia hlávka kapusty
- 6 dkg bravčovej masti
- 6 dkg cukru
- soľ
- škorica

Z teplého mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások. Z vajec oddelíme žåtky, ktoré zmiešame s múkou, cukrom, roztopeným maslom a troškou soli. Pridáme mlieko a kvások a vypracujeme cesto, ktoré na teplom mieste necháme vykysnúť. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a pokrájame na väčšie obdåžniky, na ktoré budeme klásť kapustovú plnku. Obdåžniky preložíme a po obvode zlepíme, aby plnka nevytiekla. Poukladáme ich na vymastený plech a v rozohriatej rúre upečieme do zlatista.
Plnka: Kapustu porežeme na menšie kúsky, trochu posolíme a podusíme na masti. Pridáme cukor a škoricu. Plnku premiešame.

-sj-






* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 7257