login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Pozdišovce: Harčare - mužská spevácka skupina

@ :: Nositelia tradícií ::     Jan 12 2007, 19:37 (UTC+0)

1


foto: archív speváckej skupiny Harèare


3


2

Pozdišovce: Ako harčare sa zemplínskym dialektom označujú výrobcovia hrncov, ale tiež i ďalšej keramiky, ktorá Pozdišovce preslávila aj medzinárodne. Harčare je tiež názov dedinského folklórneho súboru, ktorý si kladie za cieľ dokumentovať a oživiť staré tradície a ľudové umenie svojej obce.

Počiatky vzniku Harčarov sa datujú do roku 1982, keď niekoľko dobrovoľníkov vytvorilo skupinu a pripravilo umelecké pásmo na oslavu hrnčiarstva. Skupina vystupovala pri rôznych príležitostiach v obci i mimo nej, v roku 1989 už bola prizvaná i na folklórny festival vo Východnej.

V časoch vzniku folklórny súbor tvorili prevažne pracovníci Keramiky, výrobného družstva Novex - manželia Antalovci, Zuzana Jurková a Andrej Lukáč. Pridali sa aj ďalší obyvatelia Pozdišoviec so vzťahom k tradíciám – Anna Ferčaková, Mária Inhaciková, Mária Mariščaková a ďalší.

Po počiatkoch, charakteristických len sporadickým vystupovaním, si Harčari naštudovali nový program s názvom „Pridani“ a skupina začala vystupovať pravidelne na takmer všetkých folklórnych festivaloch a okolitých slávnostiach.

Od roku 1991 už Harčare vystupujú ako mužská spevácka skupina, ktorej jadro programu tvoria piesne z Pozdišoviec. Okrem početných miestnych slávností rôzneho druhu pravidelne vystupujú na Zemplínskych folklórnych slávnostiach v Michalovciach. Ročne absolvujú dvadsať až tridsať vystúpení.

Medzi súčasných členov skupiny patria: Dušan Čižmárik, Michal Drabik, Ján Furčak, Július Ihnacik, Milan Lukáč, Ondrej Novák (harmonikár), Pavel Paľo a Ján Pavlík.

Harčare pôsobia ako dedinská folklórna skupina podporovaná Obecným úradom Pozdišovce, ktorá sa vo svojich programoch zameriava nielen na oslavu zemplínskej ľudovej kultúry, ale tiež na šírenie dobrého mena svojej obce. Zemplínske piesne sprevádzali jej členov po celý život a sú s nimi bytostne spätí rovnako ako so svojím krajom. V jednej z oslavných piesní na Zemplín spievajú:

„Vičital ja dagdze, a to medži hvzdočkami,
že Pan Boh mal daco so Zemplinčanami.

Bo kec stvoril nebo, hury i doliny,
vimišil Adama z pozdišovskej hliny.

Pozdišovska hlina Zemplina je chvala,
Adam bul Zemplinčan, to je pravda cala.“



Kontakt:

Ondrej Novák – vedúci súboru: 056/64 72 438

Obecný úrad Pozdišovce
Pozdišovce 144
072 01 Pozdišovce



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 11117