login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: Priadky

@ :: Historické foto ::     Jan 08 2014, 16:12 (UTC+0)

Silická Jablonica, okres Rožňava: Táto historická fotografia vznikla niekedy medzi rokmi 1939 až 1944. Poznáme to podľa toho, že chlapec stojaci v pozadí má na hlave čiapku maďarskej mládežníckej brannej organizácie Levente. V týchto rokoch patrila Silická Jablonica pod Horthyho Maďarsku a mladí museli byť povinne jej členovia. V podstate išlo o výcvik ako prípravy na základnú vojenskú službu, čo obsahovalo najmä telesnú výchovu a streľbu. Po ideologickej stránke absolvovali množstvo prednášok o histórii a (vtedajšej) súčasnosti maďarského národa, ako i povinnosti chrániť jeho záujmy v prípade potreby aj vlastným životom. Levente by bolo možné prirovnať z niekdajšiemu Zväzarmu, alebo bolo oveľa prísnejšie a museli ho navštevovať každý týždeň deti a mladí muži od čias nastúpenia na základnú školu až do odchodu na vojenskú službu.

O fotografii môžeme s určitosťou povedať, že bola inscenovaná. Priadky sa totiž konali vždy iba v zime, nikdy nie v lete, kedy bola práca na poliach. Priadlo sa taktiež v domoch, nie vonku. Aj to malo svoje pravidlá a rituály.

Každá dedina mala minimálne dva domy, kde sa každú zimu stretávali ženy s konopnou priadzou. Slobodné spolu a vydaté spolu. Boli to časy, kedy sa priadky bežne využívali aj na to, že slobodní mládenci chodievali spoločne na zálety práve do domov, kde priadli slobodné dievčatá. Akonáhle sa mladá žena vydala a bola pod čepcom, už musela chodiť priasť do domov, kde sa stretávali len vydaté ženy. V inom prípade by celá dedina odsúdila jej správanie ako nemravné.

I keď Silická Jablonica bola prevažne ovocinárska a furmanská obec, približne do polovice štyridsiatych rokov 20. storočia tu konope pestovala každá rodina. Možno sa otvára otázka, prečo ženy nerobili nite z priadze doma. Bolo to jednak tým, že priadky boli vždy celodedinskou spoločenskou záležitosťou, ale malo to aj praktické dôvody. Takto sa šetril petrolej, keď domy osvetľovali len petrolejky.




Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov obce Silická Jablonica.





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.




čitateľov: 7511