login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Silická Jablonica: Pranie v Turni

@ :: Historické foto ::     Jan 08 2014, 16:08 (UTC+0)

Silická Jablonica, okres Rožňava: Táto fotografia pochádza z tridsiatych rokov 20. storočia a vidíme na nej ženy zo Silickej Jablonice, ktoré perú bielizeň v rieke Turňa. Takéto pranie bolo v týchto rokoch celkom bežné, ale k rieke sa išlo až nakoniec. Celý rituál čistenia odevov totiž trval tri dni.

V tridsiatych rokoch 20. storočia ešte všetci obyvatelia dediny pestovali konope, z ktorého robili priadzu, nite a látky. Konopné plátno sa nezvyklo farbiť, ale nechávalo sa biele. Aby sa veľmi neušpinilo, nielen ženy, ale aj muži tu bežne nosievali zástery, najmä pri práci. Mužské zástery bývali jednoduché, čierne a nezdobené.

V prvý deň sa na dno veľkých hrncov naukladal popol, naň položili šaty a zalialo sa to vodou. Niektoré rodiny zvykli dávať popol aj na vrch. Potom sa hrniec postavil nad plameň a voda nechala pomaly vrieť. Popol má takú vlastnosť, že čím dlhšie voda vrie, tým sú šaty belšie. Šaty sa potom vykladali na lúku a nechali ďalej bieliť slnkom. Keď vyschli, odprášili sa od zvyškov popola a išlo sa s nimi k rieke. Tam sa prepierali bez pomoci mydla či práškov. Ženy v rukách držali ploché drevené lopatky, ktoré tu nazývali „šujok“ a tými po mokrých šatách udierali, aby vypustili aj posledné zvyšky špiny. V tejto fáze sa už pralo v studenej prírodnej vode. Opäť sa šatstvo rozprestrelo na lúke, prípadne ho už zavesili na šnúry, aby uschlo.

Podobne, keď ženy utkali plátno, ešte pred šitím šiat ho bielili popolom a na slnku. Medzi pôvodným žltkastým plátnom a vybieleným bol evidentný rozdiel. Už v daných časoch platilo, že „čím je biela belšia, bielizeň je čistejšia“ a chodiť v zažltnutých nohaviciach či košeli bola voda na mlyn pre jazyky všetkých klebetných žien. Takáto gazdiná by nemala v dedine dobrú povesť.



Slavomír Szabó

Spracované podľa spomienok miestnych obyvateľov obce Silická Jablonica.





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 6670