login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Ženích a družbovia

@ :: Historické foto ::     Apr 05 2013, 16:35 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto fotografia pochádza z roku 1932. Vidíme tu ženícha a jeho kamarátov družbov. Odhad veku fotky vychádza zo zvyku, ktorý sa ešte v štyridsiatych rokoch tradoval. V danom čase, i keď už boli pánske obleky rozšírené a nosieval ich každý, sa ženích na svadbu obliekal do kluknavského kroja.

Košeľa ženícha musela byť vždy biela a i keď boli už dostupné jemné košele z obchodov, ženích mal oblečenú ešte ľanovú z domáceho plátna. Často bývala ozdobená výšivkami. Na košeli mal čiernu vestu (lajblik) ozdobenú pierkom z myrty. Práve ozdobné pierka, ktoré má ženích na veste a družbovia na sakách, vypovedajú, že ide o fotografiu kamarátov zo svadby. Ženíchove pierko pritom bývalo iné ako družbovské – bohatšie a nezriedka ozdobené troma stužkami. Tie boli červená, modrá a zelená. Oblečené mal vždy biele nohavice, ktoré bývali zdobené charakteristickou výšivkou na stehnách. Pri bližšom pohľade vyznieva dosť zaujímavo, že k tomuto kroju si vzal kravatu.

Rovnako ako ženích, v tých časoch bývala tradične oblečená aj nevesta. (Nevesta po kluknavsky sa povie bralta.) Na hlave mala z kvetov a stužiek ozdobnú partu, ktorá bola symbolom panenstva. Ak sa dievča vydávalo, lebo „muselo“ a dedina o tom vedela, partu nemala. Rovnako ju nenosili ženy, ktoré už raz vydaté boli, potom napríklad ovdoveli a vydávali sa znova. Na bielu blúzku si obliekla čiernu vestičku (vist), na čiernu skladanú sukňu opásala bielu zásteru zdobenú čipkou. Okolo pása mala zelenú stuhu a cez hruď zdobený biely skladaný ručník (polka).


Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7261