login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Turňa nad Bodvou: Historická pohľadnica kostola

@ :: Historické foto ::     Jan 11 2013, 15:29 (UTC+0)

Turňa nad Bodvou, okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza niekedy z prelomu 19. a 20. storočia a vidíme na nej rímsko-katolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie. Fotografia bola využívaná ako pohľadnica.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie patrí medzi gotické skvosty. Nie je to dané len jeho stredovekou architektúrou, ale najmä stredovekými freskami, ktoré sú v čase vzniku tohto článku (2012) v rekonštrukcii.

Chrámová stavba bola postavená najneskôr v 14. storočí, aspoň tak sa to dosiaľ uvádza na zozname národných pamiatok, avšak posledné výskumy ukazujú, že môže byť ešte staršia. Počas reštauračných prác totiž v roku 2011 našli na južnej strane kostolnej lode okno románskeho slohu, ktorý predchádzal gotickému. Kostol teda môže mať ešte nejaké to storočie navyše.

Zdá sa, že chrám je plný prekvapení. Nachádza sa v ňom napríklad náhrobný kameň – epitaf – Jána Tornaia (János Tornay) z roku 1356, avšak doposiaľ ešte nebol vykonaný prieskum, či je za kamennou doskou aj hrob tohto hradného pána a staviteľa kostola.

Prieskum georadaru poukázal na skutočnosť, že pod starou sakristiou sa nachádza veľký dutý priestor. Je teda možné, že sa tu onedlho objavia katakomby, aké bývali pri významnejších kostoloch pomerne časté a slúžili ako hrobky najmä pre kňazov. Možné však je i to, že tam bola hrobka pánov Turnianskeho hradu. Nie je však známe, kde mohol byť historický vchod do katakomb.

I keď sú z fresiek cenené najmä gotické, v chráme sa nachádzajú aj vzácne barokové fresky. Na rozdiel od tých gotických nie sú vo svätyni, ale v bočnej kaplnke a pochádzajú z roku 1772 od neznámeho majstra. Zaujímavý je ich objav. Boli zatreté a znovuobjavené v roku 1880, pričom ich objaviteľom bol známy spisovateľ Mór Jókai.

Slavomír Szabó



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.






čitateľov: 5526