login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Budkovce: Gotický kostol Svätej Trojice

@ :: Michalovce - okolie ::     Nov 13 2012, 14:06 (UTC+0)

-


-


-


-


-


-


-


-


-


Budkovce, okres Michalovce: Popri renesančnom kaštieli patrí medzi dominanty Budkoviec gotický kostol sv. Trojice. Z čias gotiky zaujme najmä klenbou vo svätyni a tiež síce o niekoľko storočí mladším, ale mohutným neogotickým oltárom. Patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska.

História kostola

Farnosť obce Budkovce sa radí medzi najstaršie na Zemplíne. Už v čase tatárskych nájazdov v roku 1241 tu stála pevnosť obohnaná vodnou priekopou. Pri nej aj malý drevený kostol zasvätený sv. Trojici a cintorín.

Súčasný kostol pochádza z počiatku XIV. storočia a postavený bol v ranogotickom slohu. Nasledovne bol rozširovaný, a to najmä v XV. storočí až po rok 1612.

V roku 1683 vežu zasiahol blesk a chrám vyhorel. Pri požiari sa zborila strecha lode, preto sa pôvodné gotické oblúky zachovali už len v presbytériu. Kostol stál vyše jedného storočia opustený, až v roku 1754 došlo na jeho obnovu a barokovú prestavbu. Táto trvala vyše tridsať rokov. Práve z daného obdobia pochádza predstavaná baroková veža, ktorá je dobrým navigačným bodom takmer v celej obci.

Súčasnosť kostola

Svätyňa, čiže presbytérium, má na strope nádhernú pôvodnú krížovú gotickú klenbu, na ktorej sú umiestnené erby používané šľachtickým rodom Butkai (Buttkay), podľa ktorého má názov samotná obec. Najznámejší z rodových erbov zobrazuje tri zuby diviaka vyryté do kameňa.

Pod svätyňou sa nachádzajú dve krypty. Jedna patrí rodu Vicmándy (Wiczmándy) a druhá rodu Butkai. Obe sú však zamurované. Nad sakristiou sa nachádza oratórium, ktoré v roku 1804 nechal postaviť gróf František Schmidegg pre svoju rodinu.

Z hnuteľných kultúrnych pamiatok sa v kostole môžete vidieť barokové cibórium z roku 1748 a ručne maľovanú zástavu z roku 1893, na ktorej je zobrazený sv. Florián, z druhej strany sv. Rodina.

Prístupnosť pamiatky

Vstupná brána do kostola býva otvorená denne od rána do večera, návštevník sa však dostane len po kované mreže, odkiaľ má výhľad na celý chrám. Pri záujme o bližšiu prehliadku je potrebné kontaktovať kňaza, ktorý je ochotný turistom kostol otvoriť úplne. Fara sa nachádza hneď vedľa chrámu. Je však vhodné vopred si prehliadku dohodnúť.

Kontakt na faru

Rímsko-katolícky farský úrad
Budkovce 122, 07215 Budkovce
Tel: 056/649 37 74

Web: www.budkovce.rimkat.sk

GPS pamätníkaf: N 48°38,052' / E 021°55,798'


spracoval:Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Budkovce historické a súčasné (autorský kolektív, vydané 2010)
Almanach Zemplína (autorský kolektív, vydané 1958)
Zoznam národných kultúrnych pamiatok Slovenska
Pamiatky Východoslovenského kraja v štátnych zoznamoch (Alexander Frický, vydané 1969)

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.