login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smižany: Kostol v roku 1918

@ :: Historické foto ::     Apr 02 2012, 10:15 (UTC+0)

Smižany, okres Spišská Nová Ves: Táto historická pohľadnica vznikla v roku 1918 a bola používaná ako pohľadnica. V jej hornej časti sa vidieť rímsko-katolícky kostol Povýšenia Svätého Kríža, nižšie je pohľad na rímsko-katolícku školu a dolu domy miestnych obyvateľov.

Kostol, ktorý tvorí aj dnes architektonickú dominantu obce, tu postavili už v 13. storočí. Na tejto fotografii však vidíme, že v vonkajšej architektúry veľa gotických prvkov neostalo. Iná situácia je v interiéri, kde sa zachovala lomená gotická klenba vo vstupnej lodi chrámu i mnohé iné prvky.

Prestavba kostola v tomto prípade nebola žiadnym rozmarom pre modernizáciou vzhľadu, ale nutnou potrebou. Je až podivuhodné, koľkými katastrofami stavba prešla, avšak stojí tu dodnes.

Prvou pohromou bol rok 1433, keď Smižany napadli post-bratrícke vojská, obec vyplienili a kostol poškodili natoľko, že bola nutná jeho rekonštrukcia. K tej im pomohol samotný pápež, ktorý udelil smižanskej farnosti možnosť predaja odpustkov a z vyzbieraných peňazí začala rekonštrukcia, či skôr kompletná prestavba. Vtedy chrám niesol štýl vrcholnej gotiky, do prestavby sa v jeho architektúre údajne miesili gotické i románske prvky.

Začiatkom 17. storočia Smižany prepadli povstalecké vojská Štefana Bočkaja (Bocskay) a okrem iného vyrabovali aj kostol. Tesne na to v roku 1619 obec (v tom čase mesto) prepadli vojská Gabriela Betlena (Bethlen). Tretím vojenským vpádom počas 17. storočia bol útok vojsk Imricha Tököliho (Thököly). Časté útoky práve a neustále potrebné opravy chrámu v tomto období de facto spôsobili, že ak ho navštívite dnes, vidíte, že väčšina zariadenia interiéru je v barokovom slohu.

Posledná veľká prestavba kostola, ktorá mu dala súčasný charakter, sa konala v roku 1928. Pohľadnica teda zachytáva výzor ešte pre ňou.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 6236