login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Insígnie Baníckeho bratstva

@ :: Gelnica - okolie ::     Jun 02 2011, 09:41 (UTC+0)






Smolník, okres Gelnica: Medzi historicky cenné predmety, ktoré približujú výnimočnosť smolníckych dejín, patria insígnie Baníckeho bratstva (dnes Baníckeho spolku). To vzniklo v roku 1634 ako stavovská organizácia baníkov zo Smolníka, Mníška nad Hnilcom a Švedlára. Insígnie mali viac-menej rituálny význam; boli súčasťou prijímania nových členov do bratstva a vynášali sa pri vybraných oslavách spojených so životom baníkov alebo mesta. Baníci ich nosievali aj na začiatku sprievodov počas Vianoc, Nového roka a sviatku svojej patrónky svätej Kataríny.

Prvá z insígnií zobrazuje Srdce Ježišovo a prináležala vedeniu bratstva. Srdce Ježišovo tvorí aj hlavný námet druhej insígnie, ktorá prináležala nižším revírnikom, čiže banskému dozoru priamo na prevádzkach baní. Tretia z insígnií patrila geológom a ťažiarom, štvrtá drvičom rudy. Piata insígnia prináležala spracovateľom rudy formou cementácie a šiesta tzv. nádvorná bola insígniou robotníkov, ktorí mokrou úpravou oddeľovali kovovú rudu od hlušiny.

Určitou podmienkou vynášania insígnie na verejnosť je úcta k nej, ktorá sa prejavuje i tak, že niesť ju môže len baník odetý v slávnostnej uniforme. Mimochodom, banícke uniformy sú druhými najstaršími na svete, v 18. storočí mali uniformy len vojaci a baníci. Tie smolnícke sú štandardne čierne, avšak banícka mládež tu nosí červené nohavice a biele košele určeného strihu. Oblečenie baníckej mládeže údajne vychádza z predstavy banského škriatka, ku ktorému sa viaže povesť o vzniku Smolníka.

Súčasnosť

V súčasnosti sa insígnie Baníckeho bratstva vnášajú 1. mája, kedy sa v Smolníku koná banícke púťové zhromaždenie. Deje sa tak na počesť sv. Jozefa – robotníka, ktorý je taktiež patrónom smolníckych baníkov a podľa cirkevného kalendára pripadá jeho sviatok na tento deň. Slávnosť sa vždy odohráva pri púťovej kaplnke sv. Jozefa na konci obce. Insígnie sa vynášajú aj na ďalšie banícke sviatky v Spišskej Novej Vsi, Gelnici a podobne, kde sú prizývaní aj Smolníčania.

Prístupnosť pamiatky

Symboly Baníckeho bratstva sú v súčasnosti uložené na obecnom úrade a nie sú verejnosti prístupné. Po zriadení plánovanej pamätnej izby či baníckeho múzea budú trvalo vystavené.

Kontakt

Obecný úrad
Smolník 1
055 66 Smolník

Telefón: 053 4897 116
053 4799 130
E-mail: obecnyuradsmolnik@stonline.sk , obec@smolnik.sk

Slavomír Szabó, fotografie poskytol Ing. Ján Fritsch


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.