login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Smolník: Holmikova kaplnka

@ :: Gelnica - okolie ::     Apr 29 2011, 14:10 (UTC+0)




Smolník, okres Gelnica: Cesta zo Štósu do Smolníka je plná zákrut a od Štóskeho sedla nadol vašu pozornosť upúta pomerne väčší počet kaplniek. Najväčšia a zároveň posledná z nich stojí v ostrej zákrute. Je tu však dosť priestoru na odstavenia auta, čo môžete využiť najmä na fotografovanie Smolníka z výšky, pretože je odtiaľ veľmi pekný výhľad. Samotná kaplnka nie je stará, na jej schodoch dokonca vidíte rok zhotovenia 1934. Naviac je i zatvorená neprehľadnou železnou bránou. Napriek tomu je to stavba, ktorá dokáže zaujať a je i typickým príkladom toho, že na veci zdanlivo všedné pozeráme inak, ak poznáme príbeh, ktorý sa k nim viaže.

Kaplnku zasvätenú Panne Márii dal v roku 1934 postaviť smolnícky obchodník Ján Holmik. Aj preto ju volajú Holmikova kaplnka. V časoch I. ČSR tu podnikal s viacerými komoditami, no najznámejší bol najmä vďaka obchodu „U Holmika“, kde predával šatstvo. ¼udia dovtedy zvykli vyrábať látky z konope, ktoré si pestovali, mužské nohavice zvané chološne zasa z ovčej vlny. Smolník bol však mestom a k tomu patrila i mestská móda. Podľa spomienok najstarších obyvateľov sa tu dalo za prijateľné ceny nakúpiť oblečenie, ktoré bolo inde omnoho drahšie. Ján Holmik si ako obchodník nezakladal na vysokej marži, ale zisk tvoril z veľkého obratu. Chodili k nemu ľudia nielen zo Smolníka, ale aj z Úhornej, Mníška nad Hnilcom, Helcmanoviec, Prakoviec, ba až Gelnice.

Prosperujúci podnikateľ bol údajne na prvý pohľad váženým mužom, a to nielen kvôli svojim vždy elegantným oblekom, ale i pretože bol skoro od všetkých o pol hlavy až hlavu vyšší, takže vzbudzoval rešpekt. Obľúbený bol aj pretože slušným robotníkom z tabakovej továrne a ich rodinám dával šaty aj na splátky. Mal ženu Elzu a dve deti, vyzeral spokojný.

Zmena nastala, keď si ako prvý obyvateľ v meste kúpil auto. Chodil ním často po tovar do Košíc, cestou do Štósu ešte predával šaty niektorým iným obchodníkom, napríklad v Jasove, a dostatok doniesol i do svojej predajne. V roku 1934 sa takto vracal do Smolníka, pričom v aute s ním bola aj jeho žena Elza a syn Jozef. Cesty tvoril len blatný a kamenný povrch, doposiaľ nimi prechádzali najmä furmani. Jánovi Holmikovi vypovedali poslušnosť brzdy, práve keď schádzal strmým svahom zo Štóskeho sedla. V najostrejšej zákrute vyšiel z cesty a auto sa začalo kotúľať ako lopta. V tej chvíli údajne vykríkol „Mária, hilfe!“ („Mária, pomoc!“) a auto sa zastavilo. Nikomu sa nič nestalo a on to vnímal ako zázračný zásah svätice.

O nehode začalo okamžite rozprávať celé mestečko a Ján Holmik dal ešte v tom istom roku postaviť na mieste, kde namiesto smrti našiel údajnú milosť, túto kaplnku.


GPS Holmikovej kaplnky: N 48°43,438' / E 020°44,002'

Slavomír Szabó




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita II, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.