login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrhov: Hovädzí jazyk z polievky

@ :: Tradičné recepty ::     Mar 12 2010, 10:37 (UTC+0)

Hrhov - okres Rožňava: Hovädzina v minulosti nepatrila medzi bežné pokrmy na vidieku. Kravy sa chovali najmä na mlieko a volky ťahali vozy a pluhy. Keď mal niekto kravu na mäso, zvyčajne ju predal na bitúnok. Vyhľadávanou pochúťkou bol však hovädzí jazyk. Ten sa niekedy údil ako šunka, alebo sa jedol čerstvý a varený, pričom popri uvarenom jazyku ešte vznikla polievka.

Suroviny:

- 1 až 2 hovädzie jazyky
- 2 zelery
- 2 až 3 mrkvy
- 1 až 2 petržleny
- cca 150 gramov zemiakov
- 1 cibuľa
- voda
- soľ
- horčica

Postup:

Pred spracovaním jazyk poriadne umyjeme, môžeme na to použiť jemnú kefku. Ho hrnca s vodou vložíme celý jazyk. Zeler, mrkvu, petržlen a cibuľu pokrájame na drobné kúsky a prisypeme do vody. Všetko dáme variť aspoň na dve, lepšie na tri hodiny. Približne pol hodiny pred ukončením varenia pridáme nakrájané zemiaky.

Po odstavení z ohňa jazyk vyberieme a vložíme do studenej vody. Tým síce stratí svoju teplotu, ale je to dôležité, pretože ešte pred podávaním ho musíme očistiť – zlúpať jeho kožu. Tá sa inak lúpe ťažšie, schladenie v studenej vode to výrazne zjednoduší. Olúpaný jazyk pokrájame na plátky a podávame s cibuľou alebo horčicou. Vznikne nám aj chutná polievka.

-sl-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6240