login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Hrhov: Mezei virágok – folklórny súbor

@ :: Nositelia tradícií ::     Feb 05 2010, 10:44 (UTC+0)

Hrhov, okres Rožňava: Obec Hrhov má bohatú folklórnu tradíciu v oblasti prezentácie kultúry Maďarov žijúcich na Gemeri. Ešte do konca sedemdesiatych rokoch tu vystupoval veľký folklórny súbor a skupina mužov hrajúcich na citary. Po dlhšej pauze sa v roku 2004 rozhodla skupina nadšencov tradíciu obnoviť a prijala zastrešenie pod miestnou základnou organizáciou Csemadoku. Dnes vystupujú pod názvom Mezei vigárok – čiže Lúčne kvety.

Od tých čias Mezei virágok pravidelne vystupuje nielen v Hrhove, ale tiež v okolitých obciach. Najčastejšie prijímajú ponuky na obecné slávnosti a jarmoky. Rovnako pravidelne sa zúčastňujú viacerých folklórnych súťaží v kraji, súťaží Csemadoku i celoslovenských prehliadok, z ktorých si priniesli rad ocenení. Okrem iných aj od Gemerského osvetového strediska v súťaži Hlase moj, hlase moj a od Csemadoku v súťaži Bíborpiros Szép Rózsa. Svoje programy často prezentujú aj na folklórnych slávnostiach v Maďarsku. V súčasnosti (rok 2010) majú 19 stálych členov.

Súbor sa prezentuje prevažne ako vokálna skupina, podľa potreby do tematických pásiem radí aj tance. V prípade záujmu usporiadateľa vystupuje s rómskymi hudobníkmi.

Mezei virágok na svojich vystúpeniach využíva staré mužské kroje, ktoré sú typické pre túto oblasť a pozostávajú z čiernych nohavíc charakteristického strihu (pričeše), bielej košele, čiernej vesty a čierno-bielu kombináciu často dopåňa čierna mužská zástera. Druhým typom nohavíc bývajú biele široké konopné, ktoré sa v minulosti používali skôr na pracovné nosenie a viac-menej v lete, teda s bielou košeľou a čiernou vestou.

Ženské oblečenie čiastočne vychádza z krojov, ale svojim strihom a prevedením zobrazuje viac typické dedinské ošatenie, ktoré nosievali obyvateľky Hrhova v už „post-krojovej“ ére.

Pravidelné vystúpenia v Hrhove:

Február – na výročie vzniku základnej organizácie Csemadoku v obci
Marec – približne okolo 15. marca na výročie revolúcie 1848
August – oslavy dňa obce
December – oslavy vianočných sviatkov

Repertoár:

Piesne:

Repertoár tvoria piesne maďarskej ľudovej kultúry, ktoré sú typické pre Hrhov a blízke okolie. Okrem viacerých známych si súbor zakladá aj na prezentácii menej známych pesničiek, ktoré získali vyhľadávaním medzi najstaršími obyvateľmi, tiež zo starých archívnych zápisov a kníh.

Dåžka prezentácie: do 30 minút

Tematické pásma:

Hrhovská svadba: Prezentácia svadobných zvykov a ceremoniálov od odpytovania nevesty a ženícha cez povinné prekáračky až po svadobný sprievod pred oltár.

Dåžka prezentácie: približne 20 - 30 minút (pri vložení viacerých piesní aj viac)

Betlehémci: Ukážka starých domácich zvykov, keď rodinu v čase sviatku Troch kráľov navštívili „Betlehémci“ s jasličkami.

Dåžka prezentácie: približne 20 - 30 minút (pri vložení viacerých piesní aj viac)

Ponuka na spoluprácu:

Súbor Mezei virágok ponúka svoje vystúpenia na všetky druhy folklórnych súťaží a prehliadok, tiež na vhodné obecné i mestské slávnosti, jarmoky a v prípade záujmu aj ako prezentáciu maďarského ľudového umenia pre školy a turistov. Podľa záujmu usporiadateľa podujatia môže vystúpiť bez hudobného sprievodu, prípadne s pozvaným hudobným sprievodom.

Kontakt:

Zastrešujúca organizácia:

Csemadok
Hrhov 66
049 44 Hrhov

Alžbeta Balászová / tel: 0905 696 066 / e-mail: balazsbetti14@gmail.com

Umelecká vedúca:

Mária Szücsová / tel: 0907 107 403




***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5816