login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Vinné: Vinianske jazero

@ :: Michalovce - okolie ::     Sep 14 2009, 15:03 (UTC+0)



Vinné, okres Michalovce: Vinianske jazero sa nachádza v katastri obce Vinné asi 11 kilometrov od okresného mesta Michalovce a len 3 kilometre od nádrže Zemplínska šírava. Jazero nie je prírodné, vzniklo až koncom 19. storočia. Ako rybník ho nechala vybudovať grófska rodina Stáraiovcov (Sztáray) z Michaloviec. Privedením vody z Vininaskeho potoka do kotliny na úpätí vrchov Marečková a Šutová a postavením umelej hrádze vznikla 8 hektárová vodná plocha, ktorá dnes slúži predovšetkým na rekreačné účely. Údajne ide o jedno z najteplejších jazier na Slovensku a jeho håbka dosahuje maximálne 3,8 metra.

Jazero je využívané najmä ako rekreačná zóna najmä na kúpanie, ale tiež člnkovanie a rybolov. V zimných mesiacoch zasa ako ľadová korčuliarska plocha. Tomu je prispôsobené aj jeho okolie. Nájdete tu viacero možností reštauračného i bufetového stravovania. Tiež celoročné ubytovacie služby všetkých kategórií od hotelov cez penzióny až po chaty a kemping. Každoročne sem okrem Slovákov prichádzajú aj turisti z Čiech, Poľska, Ukrajiny, Nemecka, Maďarska i iných krajín. V ponuke miestnych služieb nechýba ani tenisový kurt, plážové volejbalové ihrisko, požičovňa vodných bicyklov, člnov a športových potrieb.

Okolie jazera je vhodné na pešiu turistiku i cykloturistiku. Turistickými značkami v príjemnom lesnom prostredí sa dostanete na Viniansky hrad i hrebeň Vihorlatu. Južným smerom zasa k Zemplínskej šírave. Okolité lesy sú často vyhľadávané aj hubármi.

Pri dlhodobejšom pobyte sa odtiaľ núka viacero možností využitia voľného času. Renesančný zámok a skanzen v Humennom sú vzdialené asi 20 km, hrad Brekov asi 15 km a hrad Čičava 21 km. V zimnom období je možné využiť lyžiarske centrum Skipark Chlmec, ktoré je vzdialené 10 km.

Do jazera sú každú jar vypúšťané viaceré druhy rýb, no najviac kapry. V čase letnej dovolenkovej sezóny však platia pre rybárov obmedzenia a loviť sa môže až po 19. hodine.

- sl -




***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.