login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Čeregy (Csöröge)

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:13 (UTC+0)

Viničky, okres Trebišov: Fašiangy sa vyznačovali bohato prestretým stolom, na ktorom nechýbal vývar z rôznych druhov mäsa, pečené, vyprážané a dusené mäsá, huspenina a, samozrejme, neodmysliteľné sladkosti. K nim patria aj čeregy, ktoré sa považujú za najcharakteristickejšie jedlo fašiangov. Ich pôvod by nikto nehľadal v Číne. Číňania už pred veľa tisíc rokmi pripravovali von-tont (mäsové taštičky) a hsien-ping, čo nie je nič iné ako plnený pampúch (šiška). Existuje veľa druhov šišiek, ktoré sa pripravujú z rôznych druhov cesta a rôznym spôsobom. Zo starých receptov vyplýva, že pomenovaním „šiška, pampúch, čeregy“ označovali gazdiné ovocie namáčané do palacinkového cesta, ktoré potom vyprážali v masti (oleji). K čeregám sa viažu aj rôzne zvyky, napríklad: boli miesta, kde prvý vypražený pampúch odložili, nechali vyschnúť, pomleli na prášok a používali ako liek. V domoch, kde mali dievky na vydaj, piekli čeregy a hus, alebo moriaka v deň, keď prichádzal mládenec na vohľady.

Suroviny:

- 1 liter kyslého mlieka
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- múka
- práškový cukor
- olej na pečenie

S uvedeným množstvom kyslého mlieka zmiešame toľko múky, aby sme dostali formovateľné cesto. Pridáme sódu bikarbónu a soľ a miesime, kým bude cesto vláčne, bez hrudiek.
Vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra a nožom vykrojíme štvorce veľkosti asi 10x10 centimetrov. Štvorce v prostriedku narežeme a cez zárez pretiahneme jeden z vrcholov (rohov) štvorca. Takto sa cesto trochu pokrúti.

V horúcej masti (oleji) vypražíme do zlatožlta a posypeme práškovým cukrom.

-ad-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 6431