login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Viničky: Rybacia polievka

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:10 (UTC+0)

Viničky, okres Trebišov: Cez Viničky tečúci Bodrog bol bohatou zásobárňou rýb a tie spestrovali jedálníček tu žijúceho obyvateľstva. Okrem pečenia na pahrebe, alebo opekania na masle sa pripravovala aj polievka. Bola iná ako aj dnes známe halászlé, hoci k vareniu sa používali rovnaké základné suroviny.

Suroviny:

- šesť malých rýb
- dve väčšie ryby
- jeden a pol litra vody
- cibuľa
- cesnak
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
- zemiaky

Postup:

Všetky ryby očistíme. Vnútornosti vyberieme, šupiny zoškriabeme, prípadne stiahneme aj s kožou. Drobné ryby vložíme do hrnca s menším množstvom vody. Pridáme soľ, korenie, červenú mletú papriku, zo tri strúčiky cesnaku, na drobno nakrájanú cibuľu a dáme variť, kým sa ryby začnú rozpadať. Potom celý obsah hrnca prepasírujeme (precedíme) cez sitko, aby sme zachytili kostičky, no aby sa všetko mäso vrátilo do polievky.

Výslednú hustú omáčku dolejeme vodou (vody toľko, koľko polievky chceme mať), vložíme väčšie ryby. Tie vopred očistíme a pokrájame na väčšie kusy. Polievku necháme prevariť a pridáme na menšie kocky pokrájané zemiaky. Varíme, kým nezmäknú. Polievka sa nezahusťuje, nepridáva sa zápražka. Je dosť hustá od rozmrvených rýb a zemiakov.

Hotová sa podáva s chlebom. Podľa chuti môžeme pridať aj štipľavú červenú papriku.

-ad-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 5507