login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenské Nové Mesto: Pirohy s kapustou

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 23:40 (UTC+0)

Slovenské Nové Mesto, okres Trebišov: Bežné obedové jedlo v oblasti Tokaja, v niektorých obciach sa pripravovali v tvare gombovcov – knedlíkov (guliek). V Slovenskom Novom Meste mali tvar ako bežné pirohy – trojuholníkový, avšak boli väčšie. Väčšinou sa varili v zimných mesiacoch, keď bola v sudoch chutná kyslá kapusta. Nikdy sa nepripravovali zo sladkej kapusty.

Suroviny:

- zemiaky
- vajce
- múka (dnes polohrubá)
- bravčová masť
- slanina
- kyslá kapusta
- soľ
- mleté čierne korenie

Zemiaky umyjeme, uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka. Až vychladnú, ošúpeme ich a popučíme, prípadne nastrúhame na drobno. Pridáme vajíčko, soľ a múku tak, aby sme dostali tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne dva milimetre. Pokrájame ho na rovnako veľké štvorce. Tie plníme kyslou kapustou, ktorú sme si pripravili vopred.

V hrnci upražíme na kocky pokrájanú údenú slaninu, pridáme vytlačenú, tiež na drobno pokrájanú kyslú kapustu. Osolíme, okoreníme a bez prikrytia dusíme do mäkka. Kapustu neprikrývame, aby sa z nej úplne odparila šťava. Plnka nesmie byť vodnatá, mokrá, inak by sa nám pirohy rozliepali. Takto pripravenou vychladnutou kapustou plníme zemiakové štvorce.

Pirohy zliepame buď tak, že obvod každého kúska cesta potrieme vaječným bielkom, alebo studenou vodou. Pirohy majú tvar trojuholníka. Tie vyvaríme v miestne osolenej vode. Sú hotové, až vyplávajú na hladinu. Dierkovanou vareškou ich vyberieme do hlbokej misky a polejeme na masti upraženou slaninou.

-ad-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 6390