login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenské Nové Mesto: Zajac na smotane s nokedlami

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 23:38 (UTC+0)

Slovenské Nové Mesto, okres Trebišov: Zajace patria k tradičným zvieratám, ktoré sa voľakedy chovali vo veľkom množstve na vidieku. Majú jemné chutné mäso, ktoré je pri správnej príprave hotovou delikatesou. Zajace sa stiahli z kože, očistili a varila sa polievka, alebo sa upiekli, či dusili. Gazdiné pri príprave nepoužívali dnešné „moderné“ koreniny, vystačili si so soľou, čiernym korením, prípadne zelenou petržlenovou vňaťou.

Suroviny:

- zajac
- voda
- červená mletá paprika
- bravčová masť
- čierne korenie
- cibuľa
- cesnak
- soľ
- múka
- sladká smotana
- bobkový list

Zo zajaca odrežeme hlavu, krk a rebrá – na hrudi, je málo mäsa. Z týchto časti sa varí polievka. Zvyšok aj s kosťami rozkrájame na približne rovnaké časti. Na masti speníme na drobné kúsky pokrájanú cibuľu a zo dva strúčiky cesnaku. Na to poukladáme kusy zajačieho mäsa a opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú červenú papriku a podlejeme hrnčekom čistej vody. Pod pokrievkou mäso dusíme do mäkka. Keď je hotové, do sladkej smotany pridáme zo dve polievkové lyžice hladkej múky, poriadne rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky a naleje ma mäso. Pridáme bobkový list a necháme raz prevariť. Podávame s nokedlami.

Nokedle

Suroviny:

- voda
- vajce
- hrubá múka
- soľ

Všetky suroviny zmiešame na hustejšie cesto, ktoré položíme na lopárik. Z neho nožom odkrajujeme rovnako veľké kúsky v tvare halušiek a uvaríme v osolenej vriacej vode.
Nokedle boli prílohou aj k iným jedlám z mäsa, ako napríklad ku kurčaťu na smotane, alebo kuraciemu paprikášu.

-ad-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 5959