login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenské Nové Mesto: Pečené baranie stehno

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:51 (UTC+0)

Slovenské Nové Mesto, okres Trebišov: Najchutnejšie mäso má jahňa, t.j. zviera do veku jedného roka. Príprava baranieho mäsa je rôznorodá. Z hlavy a z častí s drobnými kosťami sa pripravovala polievka. Stehno, „falat" (alebo zákrčie), čo je časť medzi krkom a chrbtom, je po prešpikovaní cesnakom vhodné na pečenie aj dusenie v kuse. Z pliecka sa pripravoval paprikáš. Na paprikáš sa však hodí ktorákoľvek časť barana.

Pri príprave baranieho mäsa treba brať do úvahy, že sa podáva nevykostené, tak rátame asi 30 – 40 dekagramové kusy na jednu osobu.

Baranie mäso je jemné, počas varenia, dusenia, či pečenia rýchlo zmäkne. Má charakteristickú vôňu, ktorú mnohí nepovažujú za príjemnú. Táto sa v oblasti Slovenského Nového Mesta zjemnila tak, že sa mäso dôkladne očistilo od lojovitých častí, zbavilo blán a obarilo sa vriacou vodou s octom. Až vychladlo, viackrát sa opláchlo v studenej vode. Pri mäse z baraniny dbáme na to, aby sme ho podávali na stôl horúce. To pretože rýchlo chladne.

Baranie mäso sa v tejto oblasti pripravovalo na rôzne spôsoby. Zaznamenali sme recept na pečené baranie stehno.

Suroviny:

- baranie stehno
- cesnak
- bravčová masť
- mletá červená paprika
- mleté čierne korenie
- soľ

Očistené a octovou vodou preliate mäso dobre umyjeme v studenej vode a usušíme v utierke. Zo všetkých strán ho osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a mletým čiernym korením a dáme do pekáča, na dno ktorého sme dali zo tri lyžice bravčovej masti. Aj samotné mäso pomastíme masťou a pečieme v rúre pri miernej teplote hodinu až hodinu a pol (hotové mäso má červenkastú, až hnedastú farbu a je mäkučké). Počas pečenia mäso viackrát polejeme šťavou z výpeku. Hotové mäso nakrájame na porcie a podávame s varenými zemiakmi, alebo s chlebom. Ak sú prílohou zemiaky, tie polejeme výpekom, ktorý predtým zriedime s malým množstvom vody.

-ad-

***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.
čitateľov: 7889