login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Veľká Tàňa: Polnina z kuraťa

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 23:06 (UTC+0)

Veľká Tàňa, okres Trebišov: V oblasti Tokaja, ale aj všade inde kde sme mapovali stravovacie návyky v minulosti, sa najčastejšie varili polievky. Väčšinou husté, mliečne, zapražené. Ak sa varil vývar slepačí, gazdinky ho pokladali na stôl s polninou, čo je takzvaná pečeňová plnka. Takto bol vývar sýtejší, hustejší a nebolo nutné do nej vyvárať cestoviny.

Suroviny:

- pečeň z kuraťa
- cibuľa
- petržlenová vňať
- masť
- čierne korenie
- soľ
- vajíčko
- strúhanka
- hladká múka

Pečeň naškriabeme nožom na hustú kašu. Hlávku cibule pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj petržlenovú vňať. Pridáme za polievkovú lyžicu bravčovej masti, soľ a mleté čierne korenie. Všetko poriadne premiešame. Do zmesi rozbijeme jedno celé vajíčko a pridáme dve polievkové lyžice strúhanky. Opäť zamiešame a po lyžici prisýpame hladkú múku tak, až nám vznikne hustejšie cesto, z ktorého budeme lyžicou vykrajovať kúsky a vkladať do vriacej polievky. Ak bude zmes redšia, kúsky sa nám pri varení rozpadnú a vývar bude mútny.
Polnina sa podávala buď ako súčasť polievky namiesto rezancov – to skôr koncom jari, keď sa už gazdinkám míňali zásoby zeleniny, alebo ako príloha k mäsu uvarenému v polievke namiesto varených zemiakov.

-ad-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 7063