login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Veľká Tàňa: Obarinová polievka na dva spôsoby

@ :: Tradičné recepty ::     May 25 2009, 00:52 (UTC+0)

Veľká Tàňa, okres Trebišov: Obarinová polievka sa vo Veľkej Tàni varila vždy, keď boli na stole halušky omastené praženou slaninkou. Pripravovala sa na dva spôsoby.

Prvý spôsob - obyčajný, varený v ktorékoľvek ročné obdobie:

Suroviny:

- zemiaky
- hladká múka
- soľ
- maslo
- čierne korenie

Surové zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame na strúhadle. Pridáme soľ, hladkú múku a varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Z cesta hádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody stredne veľké halušky. Pomiešame, aby sa neprichytili na dno hrnca a keď vyjdú na povrch, vyberieme dierkovanou vareškou alebo cedníkom.

Takto uvarené halušky sa nepremývajú vodou. Ešte horúce sa vložia do hrnca s podusenou kapustou, alebo sa premiešajú s rozdrobeným tvarohom, polejú sa rozškvarenou slaninou, alebo praženým maslom a ihneď sa podávajú.

Pri príprave obarinovej polievky vyberiem z hrnca len časť uvarených halušiek. Polovicu, možno trochu menej, necháme ďalej variť a súčasne dolejeme hrnček – asi 3 dcl - studenej čistej vody (na zriedenie hustého vývaru z halušiek). Kým sa polievka znovu prevarí, pridáme štvrtinu masla, soľ a čierne korenie podľa chuti. Stačí nechať polievku raz prevrieť. Podáva sa teplá a pretože je dosť sýta, nie je treba ju zajedať s chlebom.

Druhý spôsob – obedová pred štedrou večerou

Druhý typ obarinovej polievky sa pripravoval iba raz do roka - na obed pred Štedrým večerom. Základ je ten istý ako uvádzame vyššie, len namiesto hrnčeka vody sa do váry prileje hrnček jušky – šťavy z kyslej kapusty. A pretože sa jedná o sviatočnú polievku, vyberali sa z nej všetky halušky a nahradili trhaným cestom.

Na trhané cesto potrebujeme:

- pol kila hrubej múky
- 2 vajcia
- soľ
- voda

Všetky suroviny zamiesime na rezancové cesto. Vody pridáme len toľko, aby cesto nebolo tvrdé a dalo sa ľahko rozvaľkať na tenko. Necháme ho postáť, aby trochu obschlo a potom trháme na kúsky s nie väčším ako centimetrovým priemerom. Rezance hádžeme do základnej vody, z ktorej sme už vybrali všetky zemiakové halušky a uvaríme do mäkka. Pridáme maslo, čierne korenie, jušku a toľko soli, aby sme ju nepresolili. Kyslá kapusta je dosť slaná.
Je zaujímavé, že táto štedrovečerná polievka nebola obohatená klobásou ani údeným mäsom, nepridávali sa ani huby, či sušené slivky. Jedla sa ako posledné pôstne jedlo pred tým, ako bol vianočný stôl bohatšie prestretý.

- ad-



***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6983