login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Bara: Osviežujúca paradajková polievka so zeleninou

@ :: Tradičné recepty ::     May 24 2009, 21:41 (UTC+0)

Bara, okres Trebišov. ¼ahké zeleninové polievky mimoriadne dobre chutia v letných dňoch, v horúčave nasýtia i osviežia, telu spoľahlivo doplnia tekutiny. Paradajkovú polievku z čerstvých plodov varievali vo Veľkej Bare. Aby bola sýtejšia, pridávali do nej cestovinu. Obľubujú ju aj dnešní stravníci; s menším množstvom korenia chutí aj deťom.

Suroviny:

- čerstvé paradajky, na 4-5 porcií asi pol kg
- koreňová zelenina
- cibuľa
- masť alebo olej
- voda
- múka
- soľ, čierne a nové korenie, bobkový list

Paradajky prekrojíme na polovicu, ak sú veľké tak ešte na menšie časti. Vložíme do hrnca a zalejeme primeraným množstvom vody, aby sme dosiahli dobrú koncentráciu chuti. Povaríme kým paradajky nie sú mäkké, t.j. cca 15 minút. Prepasírujeme, aby sme sa zbavili šupiek.

Tekutý základ polievky uvedieme do varu, osolíme, okoreníme, pridáme niekoľko guľôčok nového korenia a 2-3 bobkové listy. Vložíme očistenú na menšie kocky pokrájanú zeleninu. Varíme na miernom plameni, krátko pred dovarením zeleniny do polievky pridáme zápražku.

Zápražku pripravíme tak, že na masti alebo oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme cca 2 lyžice hladkej múky, premiešame, zalejeme asi pol litrom studenej vody, za stáleho miešania necháme zovrieť a vlejeme do polievky. Všetko spolu varíme kým zelenina nie je mäkká. Do hotovej polievky vložíme uvarenú cestovinu, vhodné sú napr. fliačky, alebo hrubšie rezance.

-sj-





***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 6985