login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slovenské Nové Mesto: Pamätník Milana Rastislava Štefánika

@ :: Trebišov - okolie ::     May 20 2009, 19:11 (UTC+0)





Slovenské Nové Mesto, okres Trebišov: V parku pri železničnej stanici v Slovenskom Novom Meste stojí pamätník Milana Rastislava Štefánika. Nachádza sa len pár metrov od štátnej hranice s Maďarskom a nezasvätenému návštevníkovi sa môže zdať prítomnosť pamiatky tohto štátotvorného politika iba symbolická. Nie je tomu tak. Pripomeňme si, že Slovenské Nové Mesto vzniklo súčasne so vznikom I. Československej republiky v roku 1918 a dovtedy jeho územie tvorilo iba predmestie maďarského mesta Sátoraljaújhely. Významným politikom pre kreovaní spoločného štátu Čechov a Slovákov bol práve Milan Rastislav Štefánik. Už v roku 1915 sa v Paríži stretol s neskorším československým prezidentom Eduardom Benešom, kde porovnávali Štefánikovu a Masarykovu zhodu v koncepciách vzniku Československa. Zároveň prijal úlohu vytvorenia riadiaceho centra pre spoločný odboj Slovákov a Čechov. Rovnako na ňom spočívalo vytvorenie samostatného československého vojska schopného zabezpečiť oslobodenie územia budúceho štátu a jeho neskoršiu obranyschopnosť.

Práve Vláda I. ČSR mala so Slovenským Novým Mestom veľké plány. Malo sa stať akýmsi príkladom rozvoja pre obce, ktoré boli v značnej miere osídlené obyvateľmi hlásiacimi sa k maďarskej národnosti. Do niekdajšieho predmestia sa investovali veľké peniaze, čím sa vyvolal aj značný pohyb obyvateľstva a sťahovali sa tu Česi, Slováci, Rusíni a Ukrajinci, v značnej miere aj židovská komunita. Práve v časoch rozmachu Slovenského Nového Mesta v roku 1935 dala Slovenská liga postaviť tento pamätník v tom čase už zosnulému Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Blízko železničnej stanice sa nachádza z toho dôvodu, že práve tadiaľ Štefánik počas I. svetovej vojny cestoval na ruský front.

Aj pamätník môže mať svoje dejiny a tento konkrétny ich má poriadne pohnuté. Po 2. novembri 1938 v zmysle Viedenskej arbitráže sa Slovenské Nové Mesto stalo súčasťou Horthyho Maďarska. Česi museli mesto okamžite opustiť. Bustu so Štefánikovho pamätníku zasa preniesli odchádzajúci Slováci do Trebišova. Po ukončení II. svetovej vojny a návrate Slovenského Nového Mesta do Československa sa pamätník opäť obnovil na svojom pôvodnom mieste. Päťdesiate roky a ich príznačný totalitný režim nezniesli pripomienku na nekomunistického slovenského politika a pamätník bol odstránený. V roku 1968, keď sa spoločenské napätie trochu uvoľnilo, Štefánik znova zaujal svoje miesto v parku. Avšak Gustáv Husák v časoch tzv. normalizácie v sedemdesiatych rokoch opäť pripomienku na Štefánika nestrpel a pomník musel preč. Na svoje miesto sa vrátil až v roku 2005. Z určitého hľadiska môžeme jeho prítomnosť či neprítomnosť prijímať ako citlivý barometer stavu demokracie v našej krajine...

-sl-


***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Vínna cesta – štart, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.