login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Rieka Olšava

@ :: Okolie ::     Nov 03 2008, 13:12 (UTC+0)





Rieka Olšava pramení v Prešovskom samosprávnom kraji na západných svahoch Slanských vrchov na vrchu Chabzova. V Košickom samosprávnom kraji sa medzi obcami Nižná Myšľa a Ždaňa vlieva ako ľavostranný prítok do rieky Hornád.

Nadmorská výška prameňa je približne 675 metrov, do Hornádu sa vlieva v nadmorskej výške 172 metrov. Rieka je dlhá 49,9 kilometra a plocha jej povodia je 340 štvorcových kilometrov. Približne 40 percent jej toku prechádza lesnatým prostredím.

Olšava preteká v blízkosti obcí Lesíček, Opiná, Kecerovce, Boliarov, Bačkovík, Čakanovce, Bidovce, Ïurďošík – kde je i malá vodná nádrž, Ïurkov, Olšovany, Vyšný Čaj, Blažice, Nižný Čaj, Bohdanovce, Vyšná Myšľa, Nižná Myšľa a Ždaňa.

Počas svojej dåžky priberá 30 prítokov, zvyčajne menších potokov, pričom najvýznamnejším prítokom je Trstianka pri Ïurďošíku.

Rieka na viacerých úsekoch vytvára meandre a má pomerne veľa tichých až romantických zákutí. Jej pravý breh medzi obcami Ïurďošík a Olšovany priam láka na pokojné prechádzky, prípadne cykloturistiku.

Slavomír Szabó

Informačné zdroje:
Encyklopédia Slovenska, IV. zväzok, N-Q
Wikipedia








***


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.