login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Pohľad do dvora

@ :: Historické foto ::     Oct 08 2008, 20:44 (UTC+0)

Slanec: Táto fotografia pochádza z počiatku štyridsiatych rokov 20. storočia a zachytáva pohľad do typického gazdovského dvora v Slanci. Dedinská architektúra bola prísne účelová a tunajšie domy mali klasický abovský vidiecky charakter. Domy boli podlhovasté so zastrešeným gánkom na jednej strane. Okrem kuchyne sa v nich nachádzala jedna až dve izby a komora. Často tu však spolu žili aj tri generácie. Na rozdiel od južnejších častí Abova sa však v Slanci často nestavali domy z hlinených váľkov ale z kameňa. Podlhovastý pôdorys sa menil až v tridsiatych rokoch, keď sa stavali nové domy „do vinkľa“, čiže do pôdorysu v tvare písmena L.

Na zadnú stenu budovy boli zvyčajne pristavané účelové drevené stavby, čiže chlievy a stajňa. Stodola, do ktorej sa okrem sena a zrna odkladali aj vozy, zvykla stáť samostatne na konci záhrady, ale rodiny s väčšími pozemkami mávali aj dve stodoly, pričom druhá, kde nechávali len seno, stávala za dedinou v blízkosti ich polí. Dvory bývali poriadne blatisté, rozjazdené od vozov a rozryté od kopýt zvierat, takže obyvatelia domov si často vykladali úzke chodníčky z kameňa, aby mali kadiaľ prejsť.

Aj chudobnejšie rodiny mávali v Slanci jednu až dve kravy. Koní tu bolo málo, na orbu sa zvyčajne zapriahali voly. Práve táto skutočnosť bola v čase vypuknutia I. svetovej vojny pre Rakúsko-Uhorsko veľkým prekvapením. Monarchia v danom čase rekvirovala kone pre potreby armády a každá dedina mala určené podľa počtu obyvateľov, koľko koní má odovzdať. Keď prišli žandári do Slanca, zistili, že tu koní takmer niet. Podľa spomienok majiteľky fotografie aj v tridsiatych rokoch bolo v celej obci asi desať koní. Pritom v roku 1930 tu žilo 1466 obyvateľov.


-sl-


Spracované podľa spomienok pani Alžbety Vargovej.


* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4458