login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Ženy vo svadobných šatách

@ :: Historické foto ::     Sep 28 2008, 16:30 (UTC+0)

Slanec: Táto fotografia pochádza z roku 1946. Vidíme na nej dve ženy, ktoré sa nechali spoločne odfotografovať vo svadobných šatách. Bolo to práve v období, keď sa mladuchy v Slanci prestávali vydávať v krojoch, ale k oltáru prichádzali celé v bielom. Táto nová móda prišla z mesta, a keďže Slanec bola veľká dedina s viacerými dôležitými úradmi, rýchlo sa tu udomácnila.

Svadobné šaty si žena obliekala raz za život, napriek tomu aj v týchto časoch to bola vec prestíže, na ktorej nehodno šetriť. Len naozaj chudobné rodiny si svadobné šaty požičiavali od žien, ktoré sa už vydali. Svadobný veniec so závojom však mala každá žena vlastný, ten sa nepožičiaval. Po svadbe bol uložený v dome do vitríny, aby manželom po celý život pripomínal ich veľký deň.

Pohľad na ženy z fotografie vyvoláva pocit, akoby sa hľadelo na biele kňažné zo zámku. Takéto šaty naozaj svojrázneho strihu sa ani nepredávali v obchodoch, ale Slančanky si ich dávali šiť. Najznámejšia krajčírka v tomto smere bola pani Júlia Dudášová z Trebišova. Po svadbe sa šaty starostlivo zabalili a uložili do truhlice. Normálne si ich žena už viackrát neobliekla a nebývalo ani zvykom, aby si ich prešila na odev bežného nosenia. Práve to bolo ľúto pani Alžbete Vargovej, ktorá je na fotke vľavo. Šaty si dávala šiť spolu so svojou kamarátkou a napriek tomu, že sa kamarátka vydávala o tri týždne neskôr, v deň jej svadby si ešte raz obliekla svoj rituálny habit, aby sa spolu vyfotili.

Mužský svadobný odev bol jednoduchší a praktickejší. Tvoril ho oblek, biela košeľa a vysoké čierne čižmy. Teda všetko veci, ktoré mohol muž nosiť dlhé roky aj po svadbe vo všedný deň. Nakoniec, takýto rozdiel medzi mužskými a ženskými svadobnými šatami býva často i teraz.


-sl-


Spracované podľa spomienok pani Alžbety Vargovej.

* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 4268