login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanec: Kaštieľ Forgáčovcov

@ :: Historické foto ::     Sep 05 2008, 14:23 (UTC+0)

Slanec: Táto historická fotografia pochádza z počiatku 20. storočia a zachytáva dnes už nejestvujúci kaštieľ Forgáčovcov (Forgách). Postaviť ho dal gróf Žigmund Forgáč v polovici 19. storočia. Stál pod hradným vrchom na jeho východnej strane, pričom okolo kaštieľa bol rozľahlý park s domácimi i cudzokrajnými drevinami. Nachádzalo sa tu aj šesť fontán. Jednopodlažný objekt v klasicistickom slohu vystavali z kameňa a nachádzalo sa v ňom 55 izieb. Nad hlavným priečelím budovy boli hodiny, ktoré vlastnoručne zhotovil a zabudoval gróf Štefan Forgáč.

Štefan Forgáč bol aj posledným grófskym majiteľom kaštieľa. Nechal tu vybudovať vodovod s rezervoárom vody v parku, zaviedol tam aj elektrinu, ktorú vyrábal benzínový motor. Zaujímavosťou je, že ako milovník hudby tu nechal inštalovať aj na vtedajšie časy moderný holandský jazzový orgán, ktorého píšťaly a strojné zariadenie zaberali dohromady tri miestnosti. Dnes je tento orgán v kostole v Ruskove. Mal tu aj rozsiahlu knižnicu s 2 000 zväzkami kníh. Tiež zbierku umeleckých predmetov.

Po smrti Štefana Forgáča v roku 1916 bola značná časť jeho zbierok rozkradnutá. Počas II. svetovej vojny bol kaštieľ čiastočne poškodený, po vojne pridelený Lesnému závodu v Slanci. Lesný závod nechal v roku 1947 kaštieľ zbúrať a na jeho mieste vybudoval vilu pre riaditeľa závodu. V päťdesiatych rokoch sa miesto po kaštieli i okolitý park zmenili. Začala tu výstavba školy a zdravotného strediska, ktoré v Slanci pôsobia dodnes. Z niekdajších stavieb Forgáčovcov sa v parku zachovala už len kamenná budova, v ktorej mal gróf svoje kone.


Slavomír Szabó

V tomto článku sú použité informácie, ktoré nám konzultačne poskytol Mgr. František Petro.





* * *


Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.



čitateľov: 6931