login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Pozdrav z frontu

@ :: Historické foto ::     Jul 07 2008, 21:48 (UTC+0)

Ïurkov, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia pochádza z čias II. svetovej vojny a je na nej zachytený obyvateľ Ïurkova ako vojak maďarskej armády. V danom čase Ïurkov patril pod Horthyovské Maďarsko.

Vojnové boje sa dotkli aj samotnej obce. Poškodila desať domov, most aj stodoly. Nemeckí vojaci začali okolie Košickej kotliny postupne obsadzovať od septembra 1944. Bývali v budovách škôl i priamo v domoch domáceho obyvateľstva. Ïurkov bol však v tomto smere výnimočný. Medzi Nemcami sa rozšírilo, že je v obci týfus a opustili ju.

Pokiaľ ide o ďurkovského vojaka na fotografii (vľavo bez prilby), bol povolaný, vycestoval na nástup do armády v Debrecíne. Domov prišiel na dovolenku až dvakrát, raz na mesiac, ďalší rok na dva. Vtedy doniesol aj túto fotografiu, ktorá údajne vznikla niekde na území Ruska. Z vojny sa nakoniec šťastne vrátil, ale ešte nejaký čas sa skrýval pred Rusmi. Je potrebné si uvedomiť, že Maďarsko ostalo nemeckým spojencom až do konca bojov. I keď pôvodné hranice južného Slovenska boli obnovené už 21. januára 1945, prípadné odhalenie vojaka, ktorý (hoc nedobrovoľne) slúžil v maďarskej armáde, by znamenalo zajatie a nútené práce na Sibíri. Takto dopadli napríklad Vincent Dorčák a Juraj Onda, ktorých ruské vojská odvliekli ako zajatcov. Zaujímavé je, že Rusi zajali a odvliekli na nútené práce aj Štefana Dorčáka, i keď nebol vojak. Všetko to boli obyvatelia Ïurkova, domov sa vrátili po dlhých mesiacoch až rokoch.

Počas II. svetovej vojny padlo na frontoch a v zajatí trinásť obyvateľov obce.


-sl-

Spracované podľa spomienok pani Alžbety Valíkovej a knihy Marta Čiderová: Fragmenty zo života obce Ïurkov.




* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 5200