login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Prvé sväté prijímanie

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2008, 21:36 (UTC+0)

-


Ïurkov, okres Košice-okolie: Uverejnené fotografie pochádzajú z roku 1941 a zachytávajú desaťročné deti z Ïurkova, ktoré práve išli na prvé sväté prijímanie. Tento rituál vyžadoval (i stále vyžaduje) určitú prípravu.

Deti museli chodiť na náboženstvo, ktoré v danom čase patrilo do školských osnov. Nevyučovali ho však učitelia, ale farári. V Ïurkove žili i žijú kalvíni aj katolíci. Odfotené deti patrili k rímsko-katolíckej cirkvi, ktorá mala v danom čase najbližší kostol v Ruskove a vyučovať ich do školy chodil kňaz Ján Harčár. Na záver boli všetky deti preskúšané. Údajne boli vtedy otázky ďaleko jednoduchšie ako v súčasnosti. Školákom stačilo, aby vedeli odpovedať na otázky, koľko existuje bohov, koľko mal Kristus apoštolov a podobne.

Prvé sväté prijímanie bola veľká udalosť. Slávnostný sprievod kráčal s deťmi z Ïurkova do Ruskova. Oblečenie chlapcov a dievčat pritom pripomínalo šaty ženíchov a neviest. Ozdobné venčeky, ktoré mali dievčatká na hlavách, boli úplne rovnaké ako pre mladuchy. Najčastejšie nosili presne tie, ktoré mali ich matky na sobáši, alebo si ich požičiavali od susediek.

Fotografie v roku 1941 vyhotovila učiteľka základnej školy Marta Tóthová, ktorá už mala vlastný fotoaparát, čo bolo v týchto rokoch veľkou raritou.




-sl-

Spracované podľa spomienok pani Alžbety Nemčíkovej.



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4745