login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Ïurkov: Gazda, ktorý sa zaťal

@ :: Historické foto ::     Jul 04 2008, 18:57 (UTC+0)

Ïurkov, okres Košice-okolie: Táto historická fotografia pravdepodobne pochádza z päťdesiatych rokov 20. storočia a zachytáva gazdu Juraja Valíka, ktorý sa stal v obci legendárnym. Ako devätnásťročný musel narukovať do armády a odísť bojovať na front I. svetovej vojny. V boji bol ťažko zranený a amputovali mu jednu nohu pod kolenom. Dostal ťažkú drevenú protézu, ktorú si obopínal koženými remeňmi až od pliec. Napriek tomu usilovne pracoval na svojom gazdovstve, pričom vlastnil až desať hektárov, kde oral, sial a zbieral úrodu.

Muž rodiny, ktorá vlastnila desať hektárov, už bol považovaný za veľkého gazdu. Pán Juraj Valík sa zaťal, nechcel sa poddať nepriaznivému osudu a naďalej pestoval pšenicu, jačmeň, raž, ovos, zemiaky, repu, kapustu, tiež konope. Okrem toho choval kone a kravy. Nadprodukciu úrodu chodil predávať do Košíc „na jarmočisku ku malej železničnej stanici“. Okrem toho vlastnil v Ïurkove krčmu. Na jej prevádzku dostal licenciu v roku 1927 ako odškodné zato, že z neho vojna urobila invalida.

S jednou nohou pracoval na roliach až do vzniku JRD, kedy mu boli jeho majetky odňaté. Potom mu už len pridelili iba invalidný dôchodok vo výške 240 korún.

-sl-

Spracované podľa spomienok pani Alžbety Valíkovej.




* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.

čitateľov: 4480