login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slančík: Cesty a doprava

@ :: Historické foto ::     Jun 06 2008, 09:30 (UTC+0)

Slančík , okres Košice-okolie: Táto fotografia pochádza zo začiatku šesťdesiatych rokov, keď obec Slančík prechádzala viacerými výraznými zmenami. Tou dominantnou bolo založenie JRD v roku 1958. Strata vlastných rolí a dobytka spôsobili, že väčšina mladšieho obyvateľstva chodila pracovať do Košíc, pričom nachádzali zamestnanie prevažne v železniciach a v kameňolomoch. V súvislosti s tým narastala potreba stáleho dopravného spojenia. Prvý autobus, ktorý je zachytený aj na tejto fotografii, tu však začal premávať až od roku 1960.

Doprava bola pre Slančík všeobecným problémom. Pri obci za poľom prechádza železničná trať Košice – Slovenské Nové Mesto. Túto naplánoval už v roku 1867 uhorský minister dopravy gróf Mikó. Spojazdnená bola v roku 1873 ako Uhorská severovýchodná železnica. V súčasnosti vystupuje pod číslom trate 190 s pokračovaním do Maďarska cez Sátoraújhely. Pri plánovaní trasy sa však so zastávkou Slančík nepočítalo a tá neexistuje ani dnes. Po Ruskove nasleduje až Slanec. Tak aj v súčasnosti, pokiaľ chcú obyvatelia Slančíka cestovať vlakom, musia ísť do jednej z týchto dvoch dedín.

Slančík sa nachádza na vedľajšej ceste III. triedy, ktorá spája cesty č. 552 v smere Košice – Slovenské Nové mesto a č. 576 v smere Bohdanovce – Vranov nad Topľou. V dôsledku dopravne nevyťaženej lokality bola aj cesta do obce dlhý čas bez asfaltového povrchu. V Slančíku pracoval jeden cestár, ktorého úlohou bolo stále zasypávať diery na ceste viac-menej poľného typu a udržiavať rigoly, ktoré ju odvodňovali. Až začiatkom sedemdesiatych rokov sa postavila nová cesta s asfaltovým povrchom.


Spracované podľa: spomienok obyvateľov obce Slančík, informácií Železníc Slovenskej republiky a knihy František Petro, Jozef Beliš: Slančík.


-sl-



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5274