login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slančík: Gazda

@ :: Historické foto ::     May 27 2008, 10:45 (UTC+0)

Slančík, okres Košice-okolie: Táto fotografia bola vyhotovená okolo roku 1950 a zachytáva gazdu z obce Slančík. V danom čase sa tu ešte hospodárilo súkromne. Tento konkrétny človek mal dva kone, dve kravy, štyri svine, štyri hektáre pôdy, ale vlastnil tiež dedinskú krčmu, zvanú „Dolgošova karčma“. Za krátko však o všetko prišiel. Najskôr o krčmu, pretože po februári 1948 spoločnosť súkromníkom nepriala, potom o všetok svoj statok i pôdu, keď tu v roku 1958 založili JRD.

V Slančíku sa z poľnohospodárskych obilnín pestovala pšenica, raž, jačmeň a ovos. Pokiaľ ešte nemuseli platiť kontingenty, zvyčajne mali domácnosti aj nadprodukciu na predaj. Pestovali sa tu aj zemiaky, repa, kapusta, fazuľa a hrach, ale zvyčajne len pre domácu potrebu. Z ovocia sa v tomto podhorskom prostredí najviac darilo slivkám, tiež čerešniam, orechom a hruškám.

Ešte v predvojnovom období sa väčšina obyvateľov Slančíka živila poľnohospodárstvom, príležitostne prácou v lesoch pre grófa Forgácha, tiež ako furmani. Práve v päťdesiatych rokoch, z počiatku ktorých pochádza aj táto fotografia, však stále viac mladých ľudí chodilo za prácou do Košíc, kde hľadali uplatnenie v priemysle.


Spracované podľa: spomienok obyvateľov obce Slančík a knihy František Petro, Jozef Beliš: Slančík.


-sl-



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5187