login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Slanská Huta: Povojnová móda

@ :: Historické foto ::     Apr 30 2008, 13:04 (UTC+0)

Slanská Huta, okres Košice-okolie: Táto ateliérová fotografia vznikla v roku 1948 a zachytáva mladú ženu v šatách, ktoré boli typické pre vidiecku módu daného obdobia.

I keď sa ešte konope pestovalo vo veľkom a plátno vyrábalo doma na krosnách, fabrické látky už boli dostupnejšie. Pre ženy z vidieka však bolo konfekčné oblečenie stále veľmi dravé a tak si šili doma. Podľa spomienok najstarších obyvateľov zo Slanskej Hute boli šijacie stroje v takmer každej rodine. Látky chodili kupovať do blízkeho Slanca, kde bol aspoň raz mesačne trh, tiež do Košíc. Okrem toho chodili po obciach podomoví obchodníci, ktorí ich ponúkali na predaj.

Látky si doma ženy upravovali, vyžadovala si to najmä v tom čase moderná skladaná sukňa. Každá žena mala formu z hrubého papiera, ktorá bola poskladaná ako harmonika. Na ňu naukladali látku, formu potom aj s látkou presne zložili do jedného pásu, aby bolo skladanie rovné. Takto to vystavili nad horúcu vodnú paru aj na niekoľko hodín. Potom látku z formy vybrali a vysušili. Tá si už držala svoj tvar aj po celé roky. Samozrejme, vyrábali takto sukne len na slávnostné príležitosti, ktoré sa naozaj nosili iba na sviatky pár krát do roka. Často ich teda neprali, a ak tak v chladnejšej vode; praním v teplej vode sa naskladanie látky poškodzovalo.

Fabrické látky miestni obyvatelia označovali ako štof, tie boli vlnené a vhodné na blúzky, okrem toho kupovali aj fišušovo plátno, ktoré bolo hrubšie, lesklé a slúžilo na sukne.

-sl-



* * *

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Slánske vrchy, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.


čitateľov: 5833