login|password  
ZAREGISTRUJ SA!
vyhľadávanie na stránke

English version

Jul 27, 2020

klikni na obrázok pre zväčšenie a popis

prezri si archív(255)

vložiť obrázok do galérie

Kluknava: Svadba v roku 1911

@ :: Historické foto ::     Feb 06 2013, 10:49 (UTC+0)

Kluknava, okres Gelnica: Táto historická fotografia má vyše sto rokov. Vidíme na nej svadobčanov pred kostolom. Nie je nám však známe, či už v danom čase niekto z obce, napríklad z kaštieľa, vlastnil fotografický prístroj, alebo šlo o objednaného fotografa z mesta. Na tie časy však fotografovanie musela byť veľká udalosť, čo vidieť aj na vzorovom zoradení a pózovaní svadobčanov.

Keď sa mladí v Kluknave chceli zobrať a ich rodičia súhlasili, najskôr museli všetko oznámiť farárovi a absolvovať hodiny katechizmu a prednášky o rodine. Nasledujúce tri týždne farár na kázňach oznamoval, kedy bude svadba a vyzýval prítomných, že ak by vedeli o príčinách, pre ktoré by nemalo byť manželstvo uzatvorené, nech to povedia hneď, alebo potom mlčia naveky.

Deň pred svadbou sa mladí stretli v dome nastávajúcej nevesty, kde spoločne vili pierka pre svadobčanov. Tie sa ozdobovali mytrou. Bolo to vlastne posledné takéto stretnutie mladých so slobodnými rovesníkmi, pretože bývalo zvykom, že vydatá žena už medzi slobodné dievky na zábavu nechodila a rovnako ani ženatý muž medzi parobkov.

Svadba začínala ceremoniálom odpytovania nevesty. Pred príchodom do kostola šiel ženích v sprievode starejšieho svadby (ceremoniála) odpýtať nevestu od jej rodičov. Ak bol ženích z inej dediny, mladí pred Kluknavou postavili bránu a zastali mu cestu. Do dediny mohol vstúpiť, až keď „zaplatil mýtne“. Nešlo o peniaze, skôr o koláče a pálenku.

Po odpýtaní nevesty sa šlo do kostola. Pomerne zriedkavý je tunajší nárečový výraz pre nevestu, ktorú tu volajú „bralta“. Na čele sprievodu niesli „hujujačku“, čo bol mladý stromček, ktorý ozdoboval zvonček a vyšívaný ručník. Symbolizoval čestný zrod novej rodiny. Nevesta kráčala v sprievode prvého družbu.

Po sobáši v kostole sa vychádzalo von a šlo sa na hostinu, pričom sa opäť vpredu niesla „hujujačka“, ale nevesta už kráčala po boku ženícha.

Pravdepodobne práve z času, keď svadobčania vyšli z kostola, je táto fotografia. Viacerí sú na nej ozdobení družbovskými ručníkmi, odev ženícha a nevesty sa od ostatných neveľmi odlišuje. Podľa poznámky na zadnej strane fotografie vieme, že išlo o svadbu rodiny Rychnavskej z roku 1911.

Slavomír Szabó








***

Tento príspevok vznikol v rámci projektu Pamäť ľudu: Terra Incognita III, ktorý podporil Košický samosprávny kraj.





čitateľov: 5701